Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 02.10.2012.
16:33
Beta A

Prijatelji Parade: Ako država ne zaštiti gejeve, onda je slaba

Zabrana Parade ponosa zakazane za subotu, 6. oktobar, u Beogradu pokazala bi slabost i kapitulaciju države pred ekstremističkim grupama, ocenjeno je u utorak na debati o bezbednosti, održanoj u okviru Nedelje prajda.

Foto - arhiva: Ako policija ne bude tukla protivnike gejeva, onda je nejaka
 

Na tribini u beogradskom Medija centru, učesnici su naveli da bi negativna poruka bila i eventualna zabrana sutrašnje izložbe fotografija "Eče Homo" švedske umetnice Elizabet Olson Valin, na kojima je Isus Hristos prikazan u štiklama, gej zagrljaju i društvu transseksualaca.


"Sutra uveče će biti kritično", kazao je Adorjan Kurucz iz organizacije Parade ponosa, ali i izrazio nadu da će policija uraditi svoj deo posla i da neće dozvoliti incidente.


Izložba bitna kao i sama Parada

Na tribini je ocenjeno da je ta izložba podjednako bitna za demokratizaciju Srbije kao i održavanje Parade ponosa.


Povodom bezbednosnih rizika na koje se pozivaju predstavnici vlasti, Milan Antonijević iz Jukom-a je kazao da ne postoji nijedan sudski postupak zbog svega što je dovelo do zabrane Parade ponosa prošle godine.
 

Možemo i mi kao Hrvati

Zamenica zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić najavila je da će Ministarstvu prosvete Srbije predložiti da se u obrazovne programe uključe i sadržaji o homoseksualnosti dece, navodeći primer Hrvatske koja je od ove godine u sve nivoe obrazovanja to uradila kroz razlicite školske predmete.

Na toj tribini o svojim iskustvima govorila je Mirjana Mikić Zejtun iz Hrvatske čiji je sin homoseksulac, a koja je iz organizacije "Mame u mami".

Ispred Medija centra gde su se održavali događaji u okviru Nedelje ponosa bilo je nešto više od deset policajaca, a prekoputa ulice i dve marice.

"Nije se dublje išlo u sprečavanje onoga zbog čega se ponovo priča o zabrani Prajda. Nema konkretnih mera koje pokazuju da vlada stvarno želi da se bavi bezbednošću", rekao je Antonijević i ocenio da Vlada Srbije ne želi da se na pravi način bavi bezbednošću.
 

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije kazala je da država mora da reaguje na bezbednosne pretnje i ocenila da premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i drugi predstavnici vlasti u Srbiji namerno depersonalizuju izvor pretnje izbegavajući da konkretno imenuju te grupe.


"Bude li Parada ponosa zabranjena sa argumentima da je bezbednosni rizik, to će značiti da je država izgubila monopol na organizovanu upotrebu sile i postala slaba država ili da je u pitanju vrlo dobra saradnja države sa paravojnim i parapolicijskim jedinicama koje ona angažuje za poslove koje sama ne bi da radi", kazala je Milićeva.


Na tribini je ocenjeno da održavanje Parade ponosa nije uslov za EU, ali da je test za državu i njen stepen tolerancije.

Majke homoseksualaca se boje za svoju decu

Prethodno je u Medija centru održana i tribina posvećena porodici na kojoj je trebalo da prisustvuju i majke homoseksulaca koje su otkazale dolazak iz straha za bezbednost svoje dece.


Umesto njihovog dolaska, prikazane su izjave dve majke čija su deca homoseksulaci, koje su u grupi podrške za roditelje i koje su govorile o svojim iskustvima posle saznanja da su im deca homoseksualci.


Njihova lica nisu bila prikazana, a one su navele da je sama činjenica da ne smeju da se slikaju zbog pritiska i strahova njihove dece za bezbednost zastrašujuća.


Na toj tribini je predstavljeno istraživanje u okviru projekta podrške roditeljima koji se sprovodi sedam meseci, a koje je pokazalo da u dve od deset porodica homoseksulano dete doživi nasilje, u šest porodica ga ubeđuju da nije normalno, u jednoj porodici bi ga napustili, a u jednoj bi dobio podršku.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.10.2012. 16:49
prajd na srpskom se kaze parada , geje= pederi. bilo bi pametno da se u SRBIJI DONESE ZAKON DA JE PEDERIZAM BOLEST I DA SU PEDERI OBAVEZNI DA SE LECE OD PEDERIZMA I DA IM SE ZABRANI DA USVAJAJU DECU. ONAJ KO NECE DA SE LECI TREBALO BI DA SE POSALJE U RUDNIK DA MALO RADUCKAJU UMESTO STO DA SE SECKAJU I HVALE DA SU PEDEROSI.
Utorak 02.10.2012. 17:20
Ako se dozvoli ta izlozba onda je drzava slaba! U stvari onda i nema normalne drzave!!!
Utorak 02.10.2012. 19:11
Ако држава дозволи ''параду'', капитулираће пред НВО бабама, НАТО и ''геј'' лобистима. ''Парада'' треба да буде организована заинат Србима,хришћанима, муслиманима...патријархално васпитаним људима и породици.''Парада'' треба да се наруга вредностима на којима је настало хришћанство замењујући тезе и вршећи инверзију темељних вредности цивилизације и културе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online