Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.10.2012.
15:41
021 A

Bus Plus se širi i na Novi Sad?

Sistem Bus Plus mogao bi da se uvede i u Novom Sadu, s obzirom na to da se na svaki tender za nabavku opreme javlja firma "Apeks solušn Tehnolodži", piše 021.

Foto: Arhiva
 

Taj novosadski portal piše da je tender u Novom Sadu već nekoliko puta "pao", a novi direktor Gradskog saobraćajnog preduzeća Milan Balać navodi da se radilo o "pravopisnim greškama".

"Tender nije pao zbog opisa tehničkog zadatka ili nečeg sličnog, već zbog nekih začkoljica poput pravopisnih grešaka i tako nekih stvari", kaže Balać za Novosadski informativni portal.

Međutim, sličan scenario eliminacije konkurencije desio se u Beogradu, gde je, kako je pokazalo istraživanje Balkanske istraživačke mreže i Centra za istraživačko novinarstvo, ovaj konzorcijum dobio posao nakon raznih kombinatorika u tenderskoj dokumentaciji, gde je na kraju ispalo da je jedino njihova ponuda bila ispravna.

Primera radi, jedna od firmi koja je poslala ponudu za učešće u BusPlus-u i bila odbijena zbog nepotpune dokumentacije je novosadski "NovaTronic", koji je 18 meseci nakon potpisivanja ugovora postao dobavljač displeja za "Apeks". Pored toga, zanemarena je činjenica da je u pitanju međunarodni tender, te je poziv ispisan isključivo na ćirilici.

Direktor GSP-a u Novom Sadu Milan Balać kaže za 021 da će njegov stručni tim "učiniti sve" kako na tenderu za nabavku sistema za elektronsku naplatu ne bi bilo favorizovanih firmi.

"Pošto je u pitanju međunarodni tender, sigurno je da idemo na to da se javi desetine firmi - što više ponuda, to bolje. Međutim, pre raspisivanja novog tendera, kada dobijemo odobrenje za novac neophodan za tu investiciju, konsultovaćemo svih 12 saobraćajnih inženjera iz GSP-a, uključiti ih u komisiju i izabrati najbolje rešenje, nikako nećemo favorizovati pojedine ponude", kaže Balać.

U trenutku preuzimanja projekta BusPlus, firma "Apeks solušn tehnolodži" je imala jednog zaposlenog i osnovni kapital od 500 evra, pokazuje istraživanje BIRN i CINS.

Pored prava da od Gradskog saobraćajnog preduzeća preuzme posao naplate karata, konzorcijum je dobio i 8,53 odsto ukupnih prihoda od ovog posla. Naplata karata u Beogradu trenutno donosi otprilike 4,6 miliona evra mesečno, što znači da od prodaje karata "Apeks" mesečno zaradi nešto manje od 400.000 evra.

Ovu firmu je 2009. osnovala firma "Lanus", koja se bavi naplatom elektronskih usluga za mobilnu telefoniju. Četiri dana pre potpisivanja ugovora sa Direkcijom za javni prevoz turska kompanija "Kentkart" je otkupila od "Lanus-a" deset odsto vlasničkog udela u "Apeks solušn tehnolodžiju", čime je "Apeks" postao međunarodni konzorcijum, piše 021.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.10.2012. 16:18
Taj novosadski portal je pod pajtićevom palicom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online