Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 02.10.2012.
07:46
Z. Marjanović - Vesti A

Jedina žena drvoseča u Srbiji

Gordana Zbiljić, iz sela Prebreze kod Blaca, sa mužem već 20 godina ide u planinu, barata motornom testerom i macolom i majstor je za vožnju traktora po šumskim putevima.

MOTORNA TESTERA ZA MAJSTORA ZANATA: Gordana Zbiljić

Za razliku od mnogih žena u svetu koje se iz sve snage upinju da se izbore za ravnopravnost među polovima, 40-godišnja Gordana Zbiljić, iz sela Prebreze kod Blaca, to je dokazala u šumama planina Jastrebac i Kopaonik. Već 20 godina se bavi poslom drvoseče i danas je verovatno jedina žena u Srbiji koja se bavi jednim od najtežih muških poslova.


- U početku sam samo pomagla u šumskim poslovima suprugu Goranu, koji je drvoseča. Malo- pomalo, zavolela sam ovaj posao i sada ne bih mogla da zamislim život bez šume i motorne testere. Posao jeste veoma težak i veoma opasan, ali jedva čekam da završim kućne poslove, pobrinem se oko dvoje dece i da krenem u šumu. U poslu drvoseče i najmanja greška može biti katastrofalna i opasna po život, zato čovek mora da bude potpuno pripremljen za rad u planini.


- Planina je vrlo opasno mesto, da nije tako svi bi živeli u šumama. Dalje, čovek mora u potpunosti da poznaje ćudi planine i drveća, jer svako drvo drugačije pada. Jednostavno, mora da se nauči sa koje strane treba seći drvo, predvideti gde će pasti, na koji način vezati drvo za čeličnu sajlu i kako ga traktorskim vitlom izvući iz potoka, kako kresati grane, kako presecati drvo radi metrenja, na koji način cepati drvo na čekije i gde udarati klinove kako bi se drvo što lakše pocepalo sekirom i macolom koja je teška oko pet kila.

I, kada se sve to završi, bez problema treba šumskim putevima doterati traktor i utovariti drva, a zatim spustiti traktor do sigurnih puteva. Sve je to iskustvo koje se stiče godinama. Mnogo je onih koji su izgubili život u šumi samo radi toga što nisu poštovali zakone koji u njoj vladaju i nisu bili oprezni - objašnjava drvoseča Gordana.


I Goran, Gordanin suprug i kolega u šumi, ne štedi reči hvale za Gordanino poznavanje zanata.


- Gordana u šumi radi rame uz rame sa mnom i po umeću i spretnosti u radu sa testerom i drugim poslovima mnoge drvoseče joj ne mogu ni prići. Nema joj ravnog za popravku svih kvarova na motornim testerama, za oštrenje lanca, za rad na cepaču drveta prikačenom za traktor, za izvlačenje oborenih stabala iz šume, a majstor je nad majstorima za upravljanje traktorom uskim šumskim putevima. Kada završimo sa poslovima drvoseče, ona je dobra žena i domaćica koja podiže i vaspitava naše dvoje dece. I, tako, eto, već 20 godina. U šumi jeste teško, ali ima i lepih trenutaka, ali, ipak, najlepše nam je kada se posle teškog rada vratimo kući, kada podvučemo crtu šta smo uradili i kada ugasimo dan!
 

Bukva debela metar


Iako je žena, kolege je hvale na sva usta.

- Gordana je, to tvrdim, jedna od najboljih drvoseča koji rade u šumama na Jastrebcu i Kopaoniku. Prvo, žene su mnogo opreznije prilikom obaranja stabala, a ona je kadra da obori i bukve koje u prečniku imaju i više od jednog metra - kaže Miljojko Paunović, koji Gordani ponekad pomaže u planini.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.10.2012. 08:04
Svaka čast, Gordana.
Utorak 02.10.2012. 09:15
Skidam kapu!Svaka cast!
Utorak 02.10.2012. 09:34
Невјероватна прича...свака част Гордани.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online