Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 02.10.2012.
00:18
Večernje novosti A

Ništa od pomirenja partizana i četnika

Posle odluke Ustavnog suda da se ukinu delovi Vladine uredbe iz 2005. koji se odnose na boračko-invalidska prava ravnogoraca, polemike između nekadašnjih partizana i onih koji veruju da je Ravnogorski pokret bio antifašistički, dodatno su se rasplamsale. Tako od dugo najavljivanog pomirenja - nema ništa!

Manja prava za ravnogorce
 

- Mi smo podneli zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o pravima boraca i vojnih invalida, za čije je delove USS pre nekoliko meseci ocenio da su neustavni. Na osnovu toga i Vladina uredba je, po automatizmu, morala biti proglašena za neustavnu - kaže dr Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR.


On kaže da je to samo prva faza. Sledeći je na udaru Zakon o rehabilitaciji!


Pošto je osporen antifašistički karakter Ravnogorskog pokreta, njegovi članovi sada se tretiraju samo kao učesnici rata, pa im je po tom osnovu, ostavljeno pravo na penziju i rehabilitaciju. Međutim, SUBNOR je već tražio da se oceni ustavnost Zakona o rehabilitaciji.


Ako bi USS zaista osporio ovaj zakon, pravna posledica bilo bi poništavanje mnoštva presuda koje su u međuvremenu donete. Od 2.012 presuda o rahabilitaciji, bar pola se odnosi upravo na nekadašnje neprijatelje partizana.
 

Nisu dočekali borački status

 

U poslednjih osam godina, od kad je usvojen zakon kojim se izjednačavaju četnici i partizani, Ministarstvu rada i socijalne politike obratilo se 3.000 ravnogoraca tražeći da im se prizna borački status. Njih 700 je odmah odbijeno, dok su ostali bili ”na čekanju” do danas.

I dok SUBNOR smatra da je bivša vlast ”političkim zakonima” pravila ustupke koalicionim partnerima, iz SPO poručuju da su upravo potezi USS politički.


- USS je ukinuo prava ravnogorcima, koja oni nikad nisu ni dobili zato što su institucije dezavuisale zakon o izjednačavanju prava pripadnika tog pokreta i partizana. Nijedan ravnogorac nikad nije dobio penziju. Deci komunista koja su na svim rukovodećim mestima u Srbiji smeta istina, a to je da je Ravnogorski pokret bio prvi antifašistički pokret u Evropi - kaže Aleksandar Jugović, šef poslaničke grupe SPO i DHSS.


Nasuprot njima, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava Meho Omerović ocenjuje da je odluka USS ”očekivana, ispravna i pravedna”:


- Svi iskreni antifašisti znaju još od početka Drugog svetskog rata da su pripadnici ravnogorskog pokreta učestvovali u tom ratu - ali na strani okupatora.


Inače, članovi Ravnogorskog pokreta, prema odluci USS, nemaju više pravo na zdravstvenu zaštitu, borački dodatak, invalidninu, dodatak za negu i pomoć, ortopedski dodatak, pravo na banjsko i klimatsko lečenje, na ortopedska i druga pomagala, porodičnu invalidninu.

Utorak 02.10.2012. 02:16
Могу окорели комунисти да млате шта год желе,ја знам ко су прави Срби,који су били верници и који су ишли у цркве,док су они са петокракама на глави гледали да те исте цркве покраду,поскидају што се поскидати може,ја комунизам мрзим,а по немачким документима из другог светског рата,комунисти су слагали за велики број ''побеђених'' битака против немаца...Комунизам-Нацизам исто срање друго паковање,и једни и други су убијали Србе..За мене је Драгољуб Дража Михаиловић,ХЕРОЈ који је бранио само своју земљу,и велики патриота и Православац! И да,ове приче да су четници сарађивали са нацистима,могу слободно да окаче мачку од реп,то је комунистичка пропаганда! СЛОБОДА ИЛИ СМРТ!
Utorak 02.10.2012. 03:56
I jedni i drugi su bili Jugoslovenske vojske i borili su ze za Jugoslavija a ne za nezavisnu i slobodnu Srpsku drzavu. Dok su se oni nadmudrivali i puskarali jedni na druge Hrvati su u Jasenovcu i drugim logorima poklali preko milion Srba. Cinjenica je da NIKADA ni Cetnici ni Partizani nisu ni pokusali a kamoli izveli i jedan napad na Jasenovac. Bagra su i jedni i drugi JUGOSLOVENI eto sta su.
Utorak 02.10.2012. 07:15
I uvu stvar opet guraju šaka mladih, koji nemaju ličnih koristi od prava ravnogoraca, samo idealisti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online