Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 30.09.2012.
14:56 >> 19:49h
Beta, Kurir A

Toplica: Za sat vremena izvađeno 7.500 mrtvih riba

Predstavnici ribočuvarske službe ""Južna Morava Dva"" uklonili su danas iz reke Toplice u Kuršumliji čak 7.500 uginulih riba, izjavio je direktor te službe Nikola Kumanović

Ribočuvari od smrada ne mogu da priđu reci
 

Akcija čisćenja uginule ribe, po nalogu republičkog inspektora za ribarstvo, nastavlja se danas ali i narednih dana, na potezu od Kuršumlije prema Prokuplju, rekao je ribočuvar Dragan Mijajlović.

Opšti pomor riba u Toplici, od Kuršumlije nizvodno prema Prokuplju, u dužini od oko 16 kilometra, dogodio se juče u popodnevnim satima. Prema rečima direktora ribočuvarske službe "Južna Morava dva" Nikole Kumanovića, u pitanju je totalni pomor autohtone vrste riba, a šteta je neprocenjiva.

"Da se radi o veoma ozbiljnom ekološkom incidentu, dokazuje to što smo jutros sakupili toliko uginulih riba. Radi se o ribama veličine od nekoliko grama do nekoliko kilograma po komadu, ovo je ekloška katastrofa", kazao je Kumanović.

Prema njegovim rečima, još je nepoznato koliko je riba tačno uginulo, a samo na jednoj lokaciji, u kursumlijskom selu Točane, tokom prepodneva u nedelju je prikupljeno oko 3.000 uginulih riba.

"Ovo je samo delić ribe koji smo uspeli da prikupimo, jedna količina ribe je na dnu reke, dok je mnoge voda odnela. U toku dana očekujemo da prikupimo ogromnu količinu uginule ribe", kazao je Kuzmanović.

Ribočuvar Dragan Mijajlović kaže da mrtve ribe još plutaju niz Toplicu, od centra Kuršumlije ka Prokuplju, a iz reke, koja je crne boje, širi se neprijatan miris.

"Nivo zagađenja je još isti, a danas se broj uginule ribe povećava u odnosu na juče. Mrtve ribe smo juče registrovali u dužini od 14 kilometra, a danas već na 16. kilometru od Kuršumlije", kazao je Mijajlović.

Ribočuvarska služba "Južna Morava dva" iz Niša angažovala je desetak zaposlenih u čišćenju Toplice. Zbog nesnosnog smrada iz reke, čišćenje ribočuvari obavljaju s maskama na licu. Nadležne inspekcijske službe, juče su uzele uzorke vode i uginule ribe i očekuju se rezultati.

Nakon toga, ta ribočuvarska služba će podneti krivične prijave zagađivaču. U toj službi kažu da po Zakonu o ribarstvu, pošto se radi o autohtonoj vrsti riba, jedna riba iz Toplice vredi 1.000 dinara.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.09.2012. 15:19
Nemamo mi Srbi drzavu. da imamo, svaki put kad neko zagadi Toplicu ili drugu reku, bio bi kaznjen vrlo ostro. Nije prvi put da neko ispusta otrove u Toplicu, i nije mu ni poslednji put, jer ionako ce izbeci kaznu, jer sve institucije boli uvo. A mozda i potplati nekog sluzbenika i izvuce se, bude u novinama dva tri dana, slegne se prasina i kraj. ALO, TREBA POTOMCIMA DA OSTAVIMO TOPLICU, I SVE DRUGE REKE, JEZERA, PLANINE I SUME!
Nedelja 30.09.2012. 19:55
На крају ћемо живети окружени ђубром,а реке ће постати септичке јаме.Ми срби смо веома бахати,немарни и аљкави.Да ли постоји још какав "епитет"?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online