Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 28.09.2012.
10:54
Press A

Kusta oterao "tragače nikla" sa Mokre gore

Predstavnici "Srbija nikla" umalo nisu dobili batine od gnevnih seljaka na Mokroj Gori, a Kusturičini rendžeri iz parka prirode sprečili su teži incident.

Rendžeri ne dozvoljavaju potragu za niklom na Mokroj gori
 

Dvojica muškaraca, predstavnika "Srbija nikla", koji su u sredu po podne sa uređajima došli u zaštićeno područje Mokre gore da istraže lokacije nikla, umalo nisu dobili batine. Oni su se kod lokalnih meštana raspitivali o lokacijima, ali kada bi se predstavili odmah su bili najureni. Jedan od mokrogorskih domaćina bio je toliko ljut da je bio spreman da se fizički obračuna sa njima, ali su na vreme intervenisali rendžeri Parka prirode "Mokra gora".

"Videli su jednog Mokrogorca na livadi da skuplja seno. Zastali su i kada su se predstavili da su iz 'Srbija nikla', taj domaćin je uzeo jednu motku i pojurio ih. Na svu sreću naišli su rendžeri i su spasli 'posetioce' od batina. Onda su ih rendžeri legitimisali jer imaju pravo da legitimišu i prate sve aktivnosti u Parku prirode", rekao je Emir Kusturica, direktor Parka prirode "Mokra gora".

On je potvrdio da će uskoro pokrenuti peticiju za prikupljanje potpisa kako bi se sprečila eksploatacija nikla u Srbiji i dovođenje prljave tehnologije.

"Sakupićemo pola miliona potpisa i to će biti znak šta narod misli o niklovanju Srbije", dodao je slavni reditelj.

Emir Kusturica, koji je jedan od inicijatora osnivanja Odbora za zaštitu prirodnih resursa Srbije, ima potpunu podršku opštine Čajetina, ali i u Užica. Gradonačelnik Užica Jovan Marković kaže da sigurno neće dozvoliti dovođenje prljave tehnologije u užički kraj.

"Grad Užice, koliko je meni poznato, nikada nije dao saglasnost za istraživanje i eksploataciju nikla, a siguran sam da je i nikada neće ni dati", rekao je Marković.

Mesne zajednice Mokra gora, Kremna, Bioska, Vrutci i Stapari još prošle godine potpisale su Povelju o međusobnoj saradnji, pa prema najavi Ljubodraga Đurđića iz Kremana uskoro će se sastati i doneti zvaničan stav o eksploataciji nikla.

Protest na Fejsbuku

Ovako izgleda Norilsk, ruski grad kiji se "bavi" niklom
 

"Kao predstavnik Turističkog udruženja Kremana i član saveta mesne zajednice, sigurno neću dozvoliti da se zagadi ovaj prelepi predeo. Postoji prostorni plan koji obuhvata predeo od Mokre gore do Vrutaka kojim je predviđeno da taj prostor bude za posebne namene, a to su turizam i poljoprivreda. Mi ćemo svi podržati svakoga ko može da spreči da ne dođe do eksploatacije nikla", rekao je Đurđić.

Užičani su već na društvenoj mreži Fejsbuk osnovali grupu "Nećemo rudnik nikla, bre!", kojoj se za nekoliko dana pridružilo oko 1.200 članova. Pojedini čak pozivaju na ulice, samo da bi pokazali ministru Milan Bačeviću da ih je mnogo više nego što misli.

Ni Trsteničani neće nikl

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić obišao je juče selo Veluće na čijoj teritoriji se nalazi jedan od punktova gde firma "Srbija nikl" planira da vrši istraživanje i iskopavanje nikla.


Pred nekoliko desetina meštana koji su se okupili da iskažu svoj protest, Aleksić je ponovio da će SO Trstenik zauzeti jasan stav.


"Učinićemo sve što je u našoj moći da zaštitimo našu opštinu. Iskopavanja bi ugrozila ne samo investiciju u fabriku mineralne vode, ne samo vodosnabdevanje grada, već i ekologiju", istakao je Aleksić.

POVEZANE VESTI

Petak 28.09.2012. 10:57
Ne volim Kusturicu, ali ovoga puta je u pravu.
Petak 28.09.2012. 11:34
Pa nije ih Kusta oterao vec seljak domacin , bravo , novinar mani se cuge kad sastavljas tekst .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online