Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 26.09.2012.
08:16
Blic A

Plan Ketrin Ešton: Srbija da potpiše sporazum sa Kosovom

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ponudiće predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, prilikom njihovog susreta u Njujorku, sporazum o dobrosusedskoj saradnji Kosova i Srbije kao osnovu na kojoj će biti otvoreni politički pregovori Beograda i Prištine, saznaje “Blic” iz više izvora u vrhu vladajuće koalicije.

Pritisak na Srbiju se nastavlja: Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost i premijer Srbije Ivica Dačić
 

Sa sadržinom predloga koji je pripremljen u kabinetu Eštonove upoznata je srpska strana, koja je pismeno izrazila svoje neslaganje sa ovako predloženom osnovom, odnosno ciljem do koga bi politički pregovori trebalo da dovedu.

Kako je “Blicu” objašnjeno iz više pouzdanih izvora, u pitanju je predlog koji nije zacrtan i oko koga će tek pregovarati srpska i kosovka strana, uz posredovanje Eštonove i, najverovatnije, Hilari Klinton, državne sekretarke SAD.

Zbog svega toga će Nikolić u Njujorku, gde je otišao na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, imati težak zadatak da sa Eštonovom dogovori prihvatljiviju formulaciju o normalizaciji odnosa.

Podela Kosova nije realna

Neposredno pred važne njujorške razgovore, premijer Dačić lansirao je ponovo u javnosti staru tezu o podeli Kosova “kao jedinom realnom rešenju” za koje je, kako kaže, siguran da bi ga i Albanci na Kosovu prihvatili. Premijer Dačić juče nije odgovorio na pitanje “Blica” na čemu zasniva svoj optimizam da je podela kao rešenje i dalje moguć model.

"Mada je ideja o podeli Kosova primamljiva, bojim se da je manevarski prostor za njenu realizaciju veoma sužen", kratko je prokomentarisala za “Blic” Milica Delević, bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije.
Nebrojeno puta je iz EU i SAD potvrđeno da je podela Kosova neprihvatljiva.

"Ukoliko Brisel bude insistirao na neprihvatljivim sporazumima, samo će doprineti tome da minira i spotiče vlast u Srbiji da uspešno radi na rešavanju kosovskog pitanja", kaže za “Blic” jedan od eksperata za pregovore sa EU koji je zahtevao anonimnost.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je da je podela Kosova racionalno rešenje, ali - zakasnelo.


"To ne žele oni koji o tome odlučuju, a to su SAD i međunarodna zajednica. Nećemo priznati nezavisnost, ali moramo da uđemo u proces normalizacije odnosa sa Kosovom", navela je Grubješićeva.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton razmotriće u Njujorku podizanje pregovora Beograda i Prištine na najviši nivo. Sastanak koji je planiran za četvrtak trebalo bi srpskim pregovaračima da da smernice za donošenje budućih odluka u vezi sa Kosovom.

Tomislav Nikolić je u Njujork otputovao pre dva dana u društvu srpskog šefa diplomatije Ivana Mrkića i savetnika Marka Đurića, ali bez pripremljene platforme za rešenje kosovskog pitanja.

Očekuje se da će po završetku zasedanja Generalne skupštine UN i “signala” koje će predsednik Srbije dobiti od velikih sila, biti jasnije u kom će smeru ići srpska politika prema Kosovu.

"Posle razgovora u Njujorku, predsednik Nikolić će zajedno sa Vladom Srbije morati da uradi platformu za političke pregovore i da je predloži na usvajanje Skupštini Srbije pre 10. oktobra, kada je zakazano objavljivanje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije. Jer, pregovori na političkom nivou neće moći da počnu pre nego što u Skupštini Srbije ne bude usvojena platforma za pregovore - kaže za “Blic” izvor blizak vrhu srpske vlade.


Predsednik Tomislav Nikolić i Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija

Savetnica Eštonove za medije Maja Kocijančič izjavila je juče za “Blic” da će glavna tema njujorških razgovora biti nastavak pregovora Beograda i Prištine.

"Podizanje pregovora na najviši nivo je opcija o kojoj će se sigurno razgovarati",  potvrdila je Kocijančičeva.

Diplomatski izvor “Blica” iz Brisela tvrdi da će politički pregovori između srpskog predsednika i premijera s jedne strane i kosovskog premijera i predsednice s druge strane biti mogući uz posredovanje Eštonove samo ako se unapred dogovori cilj ka kojem se ide i ukoliko Beograd i Priština uvere Eštonovu da će ova priča biti uspešna.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.09.2012. 09:59
Господин Николић је јасно реко став Србије! Хвала, што сте били јасни ! Не може и никада неће признати Косово ! Живи и здрави били !
Sreda 26.09.2012. 11:02
Мој план за Кетрин - да серијом пластичних операција постане иста к`о Ракел Велч из `68. па да ми онда приушти угодно чаролију фелација. Ако би неко био љубазан да јој пренесе поруку и поздраве...
Sreda 26.09.2012. 11:29
Tipicno, uvaljuju mu kosku sa osmehom dok je on jadnicak prima sa kiselim osmehom...nista novo. Tamo nema kafana, ruckova, pecenja, igranke i pijancenja posle potpisa vec...do vidjenja i do sledeceg potpisa!! :d))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online