Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 24.09.2012.
14:32
Beta A

Sto godina od Kumanovske bitke

U oktobru se navršava 100 godina od Kumanovske bitke koja je označila skori kraj turske vladavine na Balkanu. Na poljima oko Kumanova i pred spomen-kosturnicom na Zebrnjaku biće svečano obeležen taj značajan jubilej. Godišnjici će prisustvovovati najviše državno rukovodstvo Srbije i Makedonije.

Bitka koja je proterala Turke sa Balkana
 

Kumanovska bitka vođena je 23. i 24. oktobra 1912. godine tokom Prvog balkanskog rata između srpske i turske vojske, i bila je bitka u susretu, jer su vojske jurile jedna prema drugoj.


Na brdima i poljima oko Kumanova 120.000 srpskih vojniika sukobilo se sa turskom vojskom. Koliko je tačno bilo turskih vojnika istoričari se ni danas ne slažu i ne iznose precizne podatke, ali se slažu da su turski gubici bili znatno veći i da je zarobljeno oko 2.000 turskih vojnika i oficira.
 

U velikoj pobedi srpske vojske kod Kumanova poginulo je oko 800 srpskih ratnika čiji se posmrti ostaci danas nalaze u spomen-kosturnici.
 

"Spomenik je napravljen 1934. po nalogu kralja Aleksandra i osveštan 1937. godine. Bio je visok 48 metara, ali su ga Bugari srušili 1942. godine", kaže Dragan Nedeljković, zamenik ministra kulture Makedonije.

 

Spomenik i prostor oko njega već decenijama je zapušten, ali će delimično biti obnovljen za proslavu stogodišnjice bitke. Savetnik za kulturu predsednika Srbije Radoslav Pavlović navodi da su se vlasti Srbije i Makedonije dogovorile da se prostor privede nameni.
 

"Spomenik će biti sređen spolja i unutra, biće osvetljen i postavljen video-nadzor, a Republika Makedonija odlučila je da se ovaj spomenik proglasi spomenikom kulture", ističe Radoslav Pavlović.
 

Ipak, kada se sve ovo uradi, spomenik arhitekte Momira Korunovića čija je visina sada 20 metara, neće izgledati kao nekada, jer u ovoj fazi obnove nije predviđena izgradnja srušenih 27 metara.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 21:30
Tacnije srpska vojska i makedonske komite koji su se hrabro borili da isteraju turke.Ljubo nisu nam makedonci zabili noz u srce nego nadasve glupa politika srpskih vladi i braca bugari uz rusku podrsku, koji su im jos 1878 obecali celu Makedoniju za podrsku u rusko-turskom ratu. To sto spomenik nije dosad renoviran je odgovornost Srbije i srpskog naroda koji dugo vremena nije vodio racuna o svojoj istoriji da ne kazem stideo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online