Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 24.09.2012.
04:47
Blic A

Da li ovo čeka i Srbiju: Rudnik nikla ubija Makedonce

Milan Bačević, ministar rudarstva, pokazao je na konferenciji za štampu fotografije rudnika nikla u Kavadarcima u Makedoniji, kao dokaz da eksploatacija ove rude nije opasna po okolinu. Eh, a da li je ministar prepredeni političar? On je pokazao crno-bele slike... A šta to zaista znači?

U Kavadarcima žale što je fabrika nikla uopšte otvorena
 

Stručnjaci koje je kontaktirao beogradski “Blic”, tvrde da ministar nije slučajno pokazao crno-bele fotografije, umesto onih u boji. U Kavaradcima je, zbog eksploatacije nikla, zemlja crvena, kao i voda u reci, a u grožđu, voću i povrću je ustanovljen povišen nivo teških metala.


- Ministar se, pokazujući sliku, izvinjavao što nije stigao da je odštampa u boji, a možda je razlog upravo to što bi slika u boji tačno oslikala stvarno stanje u makedonskom rudniku i njegovoj okolini. Rudnik u Kavadarcima je bio jedini praktični dokaz koji nas upućuje na način na koji bi slične stvari bile urađene u Vrnjačkoj Banji, Topoli, Mokroj Gori... - rekao je jedan od stručnjaka za “Blic”.


Deponija

Blažo Boev, glavni inženjer kavadarskog rudnika, tvrdi da se taj kraj pretvorio u deponiju baš zbog rudnika nikla. Jedina bezbedna eksploatacija te rude se, prema rečima Boeva, obavlja u Kanadi, i to zato što je tamo ima u ogromnim količinama, pa je moguće zavući se duboko u zemlju.


- Vazduh je nepodnošljiv i živimo u magli. Ne razumem zašto nadležni ne zabrane eksploataciju i prestanu da se igraju s našim zdravljem. Ima li odgovornih za ekologiju u ovoj zemlji? - izjavili su meštani Kavadaraca za “Utrinski vesnik”.


Kavadarci su, kao i rudnik na Kosovu - Glogovac, u vlasništvu kompanije iz Južne Afrike. A pošto rude, koja se nedaleko od Kavadaraca izvlači i prebacuje u topionicu u Kavadarcima, nema dovoljno, Boev kaže da se dodatne količine dopremaju iz Indonezije, Turske, Albanije. Tako se, navodi on, Kavadarci pretvaraju u ogromnu deponiju.


Vremeplov

- Kada bismo samo mogli da vratimo vreme, i osamdesete godine, ne bismo dozvolili da taj rudnik bude otvoren, niti bi Kavadarci postali svetska deponija. I šta nam sada preostaje? Jedino da probamo da u topionici ugradimo filtere koji će smanjiti emisiju teških metala u okolini. Nažalost, to nam nikako nije uspelo već 30 godina. Samo je pitanje dana kada će teški metali zavladati čuvenim Tikveškim vinogradima, i kada će to vino biti zatrovano većom količinom teških metala - ukazuje inženjer Boev.


U Srbiji se prva istraživanja nikla planiraju u blizini vinograda Bože Aleksandrovića u okolini Topole. Vlasnik poznate vinarije “Aleksandrović” kaže da “ne bi voleo da njegovi vinogradi liče na one iz Makedonije”.


- Živimo na ovim prostorima 250 godina i želimo da naša deca žive tu i ubuduće. Ne bismo želeli da eksploatacija nikla uništi najlepši kraj Srbije. Ovi prostori treba da ostanu predivni, kao što su od boga dati. U Makedoniji se u blizini vinograda eksploatiše nikl i to područje izgleda prilično jadno. Moje kolege vinogradari mole boga da se ta prerada konačno zatvori, jer ostavlja neverovatno negativne posledice na okolinu - navodi Aleksandrović.


Eh, ministar...

On je poručio i da je ministar Bačević bio u pravu kada je rekao da neki imaju interes da se bore protiv eksploatacije nikla.


- Tako je! Naš interes je da ostanemo da živimo ovde. Želimo da se u svom kraju bavimo voćarstvom, da proizvodimo, uzgajamo stoku... A rudnik bi promenio floru i faunu i sve bi otišlo bestraga - ističe on.

“Korisno“ u eksploataciji nikla u Kavadarcima

* 15 puta više nikla u zemljištu od proseka Makedonije
* 70 puta više nikla u zemljištu u blizini fabrike

Realno stanje stvari u Kavadarcima

* 120 kvadratnih kilometara zagađeno
* 10 miliona tona otpada od prerade rude iznad sela Vozarci
* 2. po redu uzrok smrtnosti u Kavadarcima je karcinom, odmah posle kardiovaskularnih bolesti
* 382 ljudi obolelo je od raka u Kavadarcima za pet godina, od toga od raka pluća njih 106

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.09.2012. 05:03
To ne ceka Srbiju. Narod je upoznat sa time, i nema sanse da popusti i dozvoli. Kad bi dosli, naleteli bi na otpor naroda. A narod nije sala, posebno kad se naljuti, politicari to znaju, a vole svoje fotelje. Znaci, opusteno.
Ponedeljak 24.09.2012. 07:23
Ovog Bacevica odmah u zatvor.On je vec 99% uzeo mito cim ovoliko navaljuje.
Ponedeljak 24.09.2012. 07:32
Šta vam je ljudi, pa, zar nismo pelcovani još 1999.god.?! Šta je jedan rudnik spram ko zna koliko (usuđujem se reći) TONA osiromašenog uranijuma što je bačen na celu teritoriju SRJ?! Aktuelnog ministra treba zaključati negde na skrovito mesto u rudniku na par meseci pa ga onda pitati za mišljenje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online