Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 23.09.2012.
17:51
Večernje novosti A

Na doboš ide 4.000 stanova

Zbog gubitka posla ili smanjene plate sve više građana nije u mogućnosti da otplaćuje rate stambenih kredita. Pozajmicu uzetu u evrima ne može da vraća 2.114 klijenata, a u "švajcarcima" još njih 1.824

Zbog gubitka posla, smanjenja plata i promena kursa ljudi ne mogu da otplaćuju kredite
 

Sve više građana kasni sa otplatom stambenih kredita, pa će, prema poslednjim podacima Kreditnog biroa, na doboš otići gotovo 4.000 stanova. Banke su odobrile 90.347 stambenih kredita iz svojih sredstava i uz pomoć subvencija države, vrednih 343,2 milijardi dinara.

Procenat građana koji ne mogu više da otplaćuju stambene zajmove sada iznosi 1,6 odsto. U poređenju sa kašnjenjem kreditnih rata firmi to još ne izgleda dramatično, ali tačno 3.938 porodica duguje više od 5,6 milijardi dinara i moraće da se iseli iz kupljenih stanova.

Bankarska statistika je neumoljiva - 2.114 korisnika stambenih kredita u evrima kasni duže od 60 dana sa otplatom obaveza. Još 1.824 građana ne može da vraća stambeni zajam u švajcarskim francima. Razlozi za prestanak otplate pozajmica su, gotovo po pravilu, gubitak posla, smanjene plate i, naravno, veliki skok mesečnih rata zbog rasta deviznog kursa.

"Najveći problem je kod građana koji su uzeli stambene kredite u 'švajcarcima', jer su im se rate, zbog kursa, za poslednje četiri godine duplirale", ukazuju u jednoj od velikih banaka u Beogradu. "Problem je, međutim, i ako banka oduzme stan klijentu koji ne otplaćuje kredit. Jer, cene nekretnina su pale, kao i potražnja, pa banke nemaju kome da prodaju stanove ili to čine ispod cene. Klijenti u tom slučaju, i pored toga što ostanu bez nekretnine, i dalje duguju bankama deo kredita".

Ima banaka koje su spremne da se nagode sa potencijalnim kupcima tako što prihvataju bilo koju cenu za "stan sa doboša" samo da bi ga prodale. A mnogi bankari savetuju klijentima koji nisu u stanju da otplaćuju stambene kredite da sami prodaju stanove koje su kupili, jer tako mogu da postignu veću cenu.

Od trenutka kada se klijent evidentira da više ne otplaćuje rate pa do prodaje stana prođe i do tri godine. Banka mora da pokrene postupak pred sudom, a do sudske presude nekada prođe i više od godinu dana. Sama prodaja stana, takođe, traje dugo, jer je kupaca malo čak i za kvadrate koji se nude jeftinije nego što im je tržišna vrednost.


Banke na svojim sajtovima objavljuju spisak nekretnina koje su oduzele, ne bi li ih lakše prodale i namirile potraživanja. I to, međutim, malo pomaže. Nije samo besparica u pitanju, već nema dovoljno ni onih koji su spremni da reše svoj životni problem na tuđoj nevolji, odnosno kupovinom stana iz kojeg su zbog duga izbačeni prethodni vlasnici.

Nedelja 23.09.2012. 18:09
Preispitati rad svih filijala stranih banaka u Srbiji, rehabilitovati domace banke i vratiti kamate sa gangsterskog nivoa na onaj koji je uobicajen u EU, kad vec zele da u svemu licimo na EU. Vratiti na posao sposobne ljude koje je DOS heklerima isterao, a doveo strane gulikoze uz proviziju koje stavise u svoj dzep! Dole evrointegracije! Dole gangsterski kapitalizam!
Ponedeljak 24.09.2012. 08:33
jel će im neko bar dati kamp prikolice, kao prvu pomoć, kao u Americi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online