Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 22.09.2012.
19:49
Beta A

Dinkić: Potrebna rasprava o osnivanju nove Agrobanke

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da će Skupština Srbije morati da diskutuje o osnivanju nove Agrobanke, koja je počela da radi posle likvidacije stare Agrobanke, zbog malverzacija.

Sporno osnivanje nove Agrobanke: Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede Srbije
 

Odgovarajući na pitanja poslanika Marjana Rističevića iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) o osnivanju nove Agrobanke, Dinkić je u parlamentu tokom rasprave o amandmanima na rebalans ovogodišnjeg budžeta naveo da se u aprilu tokom izborne kampanje znalo da su Agrobanka, Privredna banka Beograd i Razvojna banka Vojvodine u dubiozi.

"Očekujem novi aranžan sa MMF-om"

Tokom rasprave u parlamentu, Dinkić je rekao da očekuje da će Međunarodni monetarni fond (MMF) i sam biti zainteresovan za novi aranžman sa Srbijom pošto Vlada Srbije sredinom oktobra objavi plan srednjoročnih reformi i predlog državnog budžeta za 2013.

"Mi smo zainteresovani za novi aranžman sa MMF", rekaoje Dinkić i dodao da očekuje da se u Skupštini Srbije o budžetu za 2013. raspravlja u novembru.

"Tadašnja vlada na čelu sa Mirkom Cvetkovićem odlučila je da izda trogodišnje državne obveznice kojim sa 50 miliona evra upumpava novac u Razvojnu banku Vojvodine, 20 miliona u Privrednu banku Beograd i preuzima time nju u većinsko vlasništvo i čak 100 miliona evra u novu Agrobanku koja je nastala nakon likvidacije ove stare Agrobanke", rekao je Dinkić.

On je naveo da je kontrola utvrdila da je minus u staroj Agrobanci bio čak 300 miliona evra, a da je 100 miliona evra bilo nedovoljno čak i za formiranje i kvalitetan rad nove Agrobanke.

"To ćemo mi ovde u parlamentu morati da diskutujemo u narednom periodu posebno. To je jedna stvar koja nije do kraja završena", rekao je Dinkić.

Poslanik SNS-a Marjan Rističević pitao je Dinkića kako se državnim obveznicama za koje je kazao da su u stvari kredit, odnosno javni dug, može osnivati bilo koja firma, a posebno banka.

"Nisam pravnik, ali proveriću koji je bio pravni osnov za izdavanje ovih obveznica kada se dokapitalizovala nova Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine i Privredna banka Beograd", kazao je Dinkić.

"Kupovinom "fijata 500l" ispunio sam obećanje"

Dinkić je naveo da je kupovinom novog modela "fijata 500L"
proizvedenog u Kragujevcu ispunio ranije dato obećanje.

"Verovao sam u taj projekat. Mnogi nisu verovali u njega. Kada je oko mene bilo mnogo nevernih Toma ja sam rekao da ću biti kupac prvog novog modela 'fijata' proizvedenog u Srbiji", rekao je Dinkić.

"U zdravlju da ga terate", poželeo je poslanik LDP Ivan Andrić ministru Dinkiću.

Povodom kritika poslanika Demokratske stranke Srbije na račun preduzeća Srbijagas za koje navode da tvrdi da posluje s gubicima a sponzoriše određene događaje, Dinkić je kazao da je razmišljao da ne odobri garanciju tom preduzeću za otplatu duga, ali da to neće biti učinjeno iz straha od nestašice gasa.

Dinkić je naveo da se Srbijagas zadužio za blizu milijardu evra i da to preduzeće nagoveštava da neće moći da otplaćuju taj dug i da država treba da ga preuzme.

On je kazao da u Srbijagasu navode da prave gubitke zbog niske cene gasa, a da vlada nije imala vremena za dublju analizu tih podataka.

Govoreći o planu da se deficit u budžetu u 2013. smanji na 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, Dinkić je kazao da je na snazi ugovor o kreditu s Rusijom od milijardu dolara za pokrivanje budžetskog deficita i za Železnice i istakao da Srbija treba sa svima da srađuje i s EU, kao i sa Rusijom, Kinom i bogatim zemljama arapskog
sveta.

"Saradnja sa Rusijom ne isključuje saradnju sa MMF", naveo je Dinkić odgovrajući na primedbe poslanika Liberalno demokratske partije.
 

Dinkić je dodao da je jednostrano posmatranje da treba da se sarađuje samo s EU jer to, kako je naveo, ne radi čak ni Nemačka koja sarađuje i s Rusijom i s Kinom.

POVEZANE VESTI

Subota 22.09.2012. 22:07
Шта се расправља? Оснујте то и мене за председника управног одбора, одмах!
Subota 22.09.2012. 19:56
Улог за ту нову "Агробанке" нађи код оних криминалаца! 300 милијона евра је у питању ! Мало вам било, па треба још ?
Subota 22.09.2012. 23:00
Potrebno je duboko izanalizirati ceo slucaj agrobanke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online