Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 22.09.2012.
03:04
Večernje novosti A

Tabaković: Na meti dileri sa vrha

Biti danas "dobar" sa lokalnim menjačem može građanima doneti sitne uštede. Korisni saveti o odlaganju ili pak bržoj trgovini devizama donose mogućnost da zaradimo ili uštedimo po koji dinar. Ako se zna da NBS svakog popodneva, po završenom trgovanju, saopšti zvanični kurs za sutra, građani se pitaju - a kako to menjač zna vredi li prodati ili kupiti devize...

Jorgovanka Tabaković: Nadam se da će u uređenoj državi gde svako radi svoj posao nadležni organi uraditi svoj deo posla
 

- Svi menjači imaju svoje izvore - rekli su za "Večernje novosti" neki od vlasnika ovdašnjih menjačnica. - Neki od nas ovu uslugu plaćaju legalno preko računa. Za četiri informacije dnevno, uz projekciju za naredne dane, dajemo 50 evra mesečno.


Menjači dodaju da postoji i drugi sistem obaveštavanja o kretanjima kursa dinara. Ne znaju od koga informacije idu, ali na njihove mobilne telefone stižu poruke o kretanju valuta.


- Prijavu za ovaj servis plaćaš, a zatim i svaku poruku koja ti o kretanjima valute stiže - kaže jedan od menjača koji ne želi da kaže koliko ga ova usluga košta. - Znamo samo da su jako pouzdani. Inače, servis je takav da se poruka odmah po čitanju briše. Ne može da se sačuva.
 

Veliki uticaj

Prema pisanju "Večernjih novosti", na kretanje kursa u Srbiji ponajviše utiču iz šest ovdašnjih banaka, za koje upućeni kažu da su "kreatori našeg deviznog tržišta". - Uz njih, tu su i strani investicioni fondovi koji se, kada imaju interes, uključuju u kreiranje domaćeg deviznog tržišta - tvrde izvori "Večernjih novosti".

Jedna od firmi koja se bavi ovom vrstom "konsultantskih" usluga registrovana je u Novom Sadu. Za naknadu od 50 evra mesečno, menjači pet puta dnevno, putem SMS poruke, dobijaju podatke o sutrašnjem kursu dinara u odnosu na evro.


Činjenica da neko trguje dojavama o kretanjima na međubankarskom deviznom tržištu, može i te kako da ošteti državu, odnosno devizne rezerve NBS. Samo od početka godine centralna banka je potrošila 1,3 milijarde evra na itnervencije. Stoga ne čudi što se guverner Jorgovanka Tabaković zalaže da se preispita ko je imao korist od prodaje evra iz rezervi.


- Nadam se da će u uređenoj državi gde svako radi svoj posao, tragom vaše informacije, nadležni organi uraditi svoj deo posla - kaže, za "Večernje novosti", guverner NBS Jorgovanka Tabaković. - Mene, kao guvernera, zanima ko su kreatori operacija na vrhu. Moja je obaveza da se bavim uzrocima. Veliki iznosi se ne kupuju u menjačnicima, ali je svako mesto moguće zloupotrebe važno svima nama.

POVEZANE VESTI

EKONOMIJA Dinar slabiji 0,1%
Subota 22.09.2012. 04:34
Bankari i dileri,sa svojim jatacima su mi krv popili !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online