Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 21.09.2012.
20:22
rts rs, Beta A

Lajčak sa srpskim zvaničnicima

Srbija će ispuniti sve ono što je do sada dogovoreno u vezi sa Kosovom i Metohijom, rekao predsednik Tomislav Nikolić na sastanku sa Miroslavom Lajčakom. Slovačka neće priznati nezavisnost Kosova, ponovio slovački ministar spoljnih poslova.

Potpredsednik slovačke vlade za evropske integracije i ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak sastao se u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima.
 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru je istakao doslednu posvećenost Srbije evropskom putu, istakavši da će naša zemlja ispuniti sve ono što je do sada dogovoreno u vezi sa Kosovom i Metohijom. "Srbija je odlučna u borbi protiv kriminala i korupcije, ali napori će biti usmereni i na ekonomski oporavak zemlje", rekao je Nikolić.

"Do sada su napori srpskih zvaničnika bili usmereni na to da se prikupi novac, kako bi se budžet Srbije napunio i servisirale obaveze prema građanima do kraja godine. Dalje nam predstoji investiranje u srpsku privredu i otvaranje novih radnih mesta", navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika.

Lajčak je ponovio principijelnu spremnost Slovačke da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije i podršku naporima Srbije da dobije datum za početak pregovora sa EU.

"Od nove vlade se očekuje da izađe sa konkretnom strategijom i planom za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji", rekao je Lajčak, koji je i specijalni izaslanik EU.

Dačić: Očekujem pozitivan izveštaj EK

 Očekujem da će Evropska komisija objektivno sagledati situaciju : Ivica Dačić

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom da očekuje da predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama bude objektivan i da uvaži činjenicu da nova vlada radi tek dva meseca.

"Očekujem da će Evropska komisija objektivno sagledati situaciju i šta je nova vlada mogla da uradi za dva meseca rada", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle sastanka Lajčakom. Evropska komisija svoj izveštaj o Srbiji će predstaviti u oktobru.

Dačić je istakao da je Srbija spremna da dijalog sa Kosovom podigne na politički nivo, kao i da želi "relaksaciju odnosa".

"Nastavićemo dijalog sa Prištinom, spremni smo da ga podignemo na politički nivo", rekao je Dačić ali i ukazao da rešenje kosovskog problema neće biti brzo niti lako postignuto.

Dačić je ocenio da u dijalogu Srbije sa kosovskim vlastima ne treba očekivati "spektakularne rezultate", ali je istakao da je za rešenje problema potrebna dobra volja i razumevanje za koje kaže da postoji sa srpske strane.

Dačić je rekao i da je povodom žalbi iz Vojvodine da rebalansom državnog budžeta ne dobijaju sedam odsto budžeta kako je zakonom predviđeno, dogovorio sastanak sa pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem i predsednikom parlamenta Vojvodine Ištvanom Pastorom.

"Nova vlada nema nameru da ugrožava autonomiju Vojvodine", rekao je premijer.

Miroslav Lajčak je rekao da su evropski put Srbije i kosovsko pitanje povezani i da očekuje da Srbija u dijalogu sa Kosovo bude "ozbiljan partner koji ima svoje interese".

"Drago mi je da vidim da je ova vlada odlučna da sprovede reforme i da ima podršku u Skupštini", rekao je Lajčak koji se danas u Beogradu sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Posle susreta sa Dačićem, Lajčak se sastao sa potpredsednicom vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, a ranije danas se sastao i sa svojim srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

"Tokom razgovora dominirale su teme o daljim angažovanjima Vlade Srbije na putu integracije u Evropsku uniju, kao i budućoj pregovaračkoj platformi za dijalog Beograda i Prištine", navodi se u saopštenju.

Mrkić je ponovio posvećenost Srbije članstvu u EU i informisao sagovornike o aktivnostima Beograda koje se odnose na ostvarenje uslova za otpočinjanje pregovora sa Briselom.

Grubješić i Lajčak su se saglasili da evropske integracije ne smeju biti monopol jedne partije

Grubješić: Evropske integracije prioritet Vlade Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom i tokom razgovora istakla da je Vlada pokazala da su joj evropske integracije prioritet.

Grubješić i Lajčak su se saglasili da evropske integracije ne smeju biti monopol jedne partije, saopšteno je nakon sastanka iz Vlade Srbije. Grubješić je istakla i da je nova Vlada počela realizaciju onoga što je prethodna dogovorila u tehničkom dijalogu sa Prištinom.

Ministar Lajčak je istakao da u EU "više nema sumnje da je ova Vlada proevropska".

"Drago mi je da vidim odlučnost za sprovođenje potrebnih reformi, kao i to da su evropske integracije prvi prioritet Vlade. Pitanja Kosova i Evropske unije jesu povezana, i zato želim da Srbija u predstojećem dijalogu pokaže da je deo rešenja problema, a ne deo problema", kazao je Lajčak.

POVEZANE VESTI

Petak 21.09.2012. 22:01
Pa i ovome coveku je veoma jasno ko je bio u prosloj vladi i ko sedi opet i u ovoj novoj. Kakve veze ima sada sporost u resavanju problema drzave...12 god. isti ljudi naspram 2 meseca sa istim ljudima, rezultat moze da bude samo identican :d)))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online