Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 21.09.2012.
13:05
D. Dekić - Vesti A

Gej parada visokog rizika

Beogradska "gej parada", koja treba da bude održana 6. oktobra već je dovedena u pitanje zbog brojnih protivljenja i kampanje koja već danima pokušava da animira javnost kako bi ta "manifestacija" ponovo bila odložena. U tu akciju su se uključila brojna udruženja, organizacije, ali i državni funkcioneri.

 

Tako je najavljeni skup već dobio epitet "visokog rizika", pošto su se homoseksualnim i LGBT udruženjima suprotstavili Pokret Dveri koji građanima deli letke "Stop gej paradi", ali i organizacija SNP Naši, dok Mladen Obradović, vođa organizacije Obraz, čiji je rad nedavno zabranio Ustavni sud Srbije, poručio da će, ako im ne preostane nijedan drugi način, pristalice tog pokreta "6. oktobra izaći na ulicu".

Posle najave Saveza ratnih veterana Srbije da će za 6. oktobar zakazati Paradu srama, s ciljem da pažnju javnosti skrenu na sebe kao najmarginalizovaniju grupu u Srbiji, juče se oglasio i Pokret ratnih veterana. Oni od Ministarstva policije traže zabranu svih skupova tog dana u Beogradu da bi se izbegla mogućnost sukoba i fizičkih obračuna. Oni svoje članove pozivaju da tog dana ostanu kod kuće, navodeći da tako neće pružiti zlonamernicima mogućnost da ratne veterane okrive za nešto štonisu uradili.

Iako ima jasnih naznaka da ne može biti garantovana bezbednost skupa, organizatori ne odustaju. Kažu da i ukoliko njihova šetnja i bude zabranjena, održaće manifestacije planirane u nedelji uoči najavljenog centralnog okupljanja.
Njima je premijer i ministar policije Ivica Dačić poručio "da taj skup nije pitanje ljudskih prava, već bezbednosti", pa će kako je rekao, "i održavanje zavisiti pre svega od učesnika".

- Manite me više tih priča o ljudskim pravima. Ima zemalja gde nema gej parade, pa su članice EU. Da li je moguće da je to i dalje glavna tema, da se i dalje njom bavimo kao glavnim problemom, kao ulaznicom u EU... što je smešno, jer izem ti takvu EU u koju treba da uđemo, gde je to ulaznica - rekao je nedavno Dačić.


Takođe, premijer nema, kako kaže, razumevanja ni za psihopate koji prete da će poubijati učesnike gej parade. On ističe da se ne pitaju ni Dveri, ni Obraz, već država i da su se malo zaneli.


- U ovoj državi mora da postoji red i zakon ili država neće postojati - zaključio je Dačić i poručio "da ukoliko bude rizika i procena da će doći do velikih nereda policija preduzeti zakonom predviđene mere".


S druge strane, poverenik za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić dala je punu podršku održavanju svih planiranih aktivnosti gej populacije, uključujući i takozvanu Paradu ponosa.


Ona je istakla da će parada biti test za novu vlast i pokazati spremnost države da zaštiti ljudska prava i slobode. Zbog tog stava, smenu Nevene Petrušić zatražio je SNP Naši, tvrdeći da zloupotrebljava položaj i zlonamerno lažno tumači Ustav, pokušavajući da obmane građane da je gej parada ustavna obaveza.


"Parada je promocija vrednosti koje građani i zakoni Srbije tretiraju kao nemoral", ističu iz SNP Naši.
 

Brutalno 2001. i 2010.

 

Posle brutalnog prebijanja na gej skupu u centru Beograda 2001. godine, parade su bile zakazane, pa otkazane 2004. i 2009. godine. Pre dve godine je ovaj skup održan u vidu šetnje centralnim ulicama prestonice, što je dovelo do velikih nereda, tokom kojih su povređena 132 policajca i 25 građana, a uhapšeno je 249 izgrednika.

 

Materijalna šteta od nemira procenjena je na milion evra. Prošle godine je parada koja je trebalo da se održi 2. oktobra otkazana, jer je MUP odlučio da se zbog bezbednosti zabrane svi skupovi najavljeni tog dana. 

 

Predsednik je zauzet

 

Organizatori gej parade su pozive za beogradsku šetnju 6. oktobra uputili na adrese svih 250 poslanika u Skupštini Srbije, ministrima u Vladi Srbije i Predsedništvu Srbije. Predstavnike gej populacije su primili saradnici šefa države Tomislava Nikolića, ali se od njih čulo da Nikolić neće doći na skup.


- Predsednik poštuje prava svih građana, ali zbog rasporeda obaveza malo je verovatno da će biti u mogućnosti da prisustvuje ovom skupu - naveli su u njegovom kabinetu objasnivši da predsednik 6. oktobra prisustvuje prenosu posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević na Oplencu. Učešće na paradi potvrdili su poslanici DS-a Balša Božović i Gorica Mojović, a organizatori očekuju i predstavnike LDP-a i SDU, koji im svake godine pružaju podršku. 

 

Podrška SAD i EU

 

Podršku ovogodišnjem beogradskom skupu direktno je pružio Filip Riker, zamenik pomoćnika američke državne sekretarke Hilari Klinton. On je uputio pismo podrške organizatorima "Beograd prajda 2012". U pismu Riker ističe da ga raduju planovi Ambasade SAD da učestvuje na skupu, a čuje se i da su poruke slične sadržine stigle i iz Evropske unije.

POVEZANE VESTI

Petak 21.09.2012. 13:29
Правац Данска...очистите нам ваздух и земљу!
Petak 21.09.2012. 15:09
Сви ми овде противимо се насиљу мањине над већином. Где су ти насилници овде на порталу да бране своје болесне ставове?
Petak 21.09.2012. 14:55
Bure baruta.... :D))) sta god da se odluci!! Ratni veterani bi trebalo da preispitaju vodje pokreta ratnih veterana zasto se protive izlaskom na ulicu!? Zasto se niko od strane LGBT nije oglasio isto kao i vi u ministarstvu vec cute i "probijaju svoje manjinsko pravo" na ulici!? Prosli put su i uz zabranu protesta izasli na ulicu i ofarbali je doduse aljkavo, traljavo i pacenicki ali se nisu ni osudjivali...tako ce biti i sada jer oni moraju da izadju na ulicu (kako tako) po sistemu narusavanja porodicnih vrednosti jedne svake nacije...jadan dacic i sva politika Srbije :D))) naspram GLADI, NERASPOLOZENJA I notornog omalovazavanja svesti narodne MASE Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online