Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.01.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Molitve posle pet vekova

Posle 520 godina, koliko su ćutala zvona manastira Banjska, u obnovljenu zadužbinu kralja Milutina, podignutu u živopisnoj dolini istoimene reke podno planine Rogozne, vratili su se monasi. Manastirsko bratstvo trenutno broji desetak kaluđera, a njihov broj stalno se povećava. Kako ističe protosinđel Simeon, iguman Banjske, interesovanje za zamonašenje u ovoj svetinji je ogromno.

Manastir Banjska kod Zvečana posećuje sve više vernika i turista
 

- Banjska je građena od 1313. do 1317, po značaju i raskoši bila je odmah iza Studenice i Mileševe, tri puta je rušena, paljena i ponovo podizana. Od 1484. ovde nije bilo monaha, manastir smo, uz božju pomoć, ponovo oživeli: izgradili smo novi konak i podigli zvonik sa koga svakodnevno pozivamo vernike na molitvu. Dolaze ljudi, mladi posebno, vraćaju se crkvi i svojoj pravoslavnoj veri, svakoga dana sve nas je više - kaže otac Simeon.


Tajni recept


U porti manastira Banjska najbolji stručnjaci pravili su smesu, poznatu kao "Banjsko zlato", kojom je u srednjem veku oblagana pozadina fresaka u najpoznatijim srpskim manastirima.

 

Sastav smese do danas je ostao tajna, pošto je okolina Banjske i celo područje planine Rogozne, u čijem podnožju se nalazi i "Trepča", poznato po ogromnim rezervama plemenitih metala, veruje se da je u sastavu "Banjskog zlata" bilo i pravog zlata.

U manastiru su pohranjene mošti kraljice Teodore, supruge Stefana Prvovenčanog i majke cara Dušana. Početkom 14. veka, 1321. godine, u Banjskoj je sahranjen i njen ktitor, kralj Milutin.

Posle Kosovske bitke, iz bezbednosnih razloga, njegove mošti najpre su sklonjene u Trepču, a potom su, 1460. godine, prenete u Sofiju gde se i danas nalaze. Srpski kralj Milutin je i bugarski svetac Stefan koji ima i crkvu Svete nedelje u Sofiji.

- Nadamo se da će se dve države uskoro dogovoriti i da će kralj Milutin ponovo biti, sada zauvek, u svojoj zadužbini u pesmama opevanoj "malenoj Banjskoj kraj Kosova".

Raduju nas sve češća krštenja i venčanja, osim Srba sa Kosova i Metohije ovde se Bogu mole i brojni vernici iz cele Srbije. Dolaze nam i vojnici Kfora i Unmika, zapale sveću, daju prilog, popričaju sa nama i obavezno uzmu neki suvenir - ističe monah Danilo.


Oživljavanje manastira Banjska ima izuzetan značaj u duhovnoj obnovi celog kraja, posebno mesne zajednice Banjska, koja broji 100 domaćinstava sa oko 460 žitelja i oko 100 đaka.

LITURGIJA: Vladika Artemije sa sveštenstvom
 


- U "Banjskoj hrisovulji" iz 1313. piše da je istoimenom manastiru gravitiralo 75 sela i još devet vlaških katuna.

Danas nas je mnogo manje, ali, daće bog, vratiće se deo prognanih, oživeće i privreda, počeće eksploatacija ogromnih rudnih bogatstava, živeće se bolje, rađaće se deca...

Biće Banjska ponovo, kao nekada, opštinski centar - naglašava otac Danilo.


Okolina Banjske čuvena je i po mineralnim izvorima, poznatim još iz srednjeg veka, koje, nažalost, sada niko ne koristi.
- I to je naše veliko bogatstvo, koje će nam pomoći da ostanemo na rodnoj grudi i živimo bolje. Uz manastir i sve brojnije monaštvo, koje je uvek sa narodom, jača i naše uverenje da smo napravili dobar potez što smo ostali ovde i što se nismo selili - kaže Dragan Savić, poljoprivrednik iz Banjske.

Ukleti prsten


Arheološkim iskopavanjima 1915, u grobu kraljice Teodore, pronađena su dva prstena. Prvi - srebrni ukrašen je antičkim kamenjem, a drugi, zlatni dvoglavim orlom i natpisom: "Ko ga nosi pomozi mu Bože."


Mada je poruka na prstenu krajnje dobronamerna, za ovaj komad nakita vezuju se mnoge legende, pa i ona da je prsten bio uklet i da je donosio nesreću svakome ko ga je bar malo nosio.

 

U jednom trenutku, Teodorin prsten se našao i na ruci kralja Aleksandra Karađorđevića, ali ga je on, iz straha da mu se nešto ne dogodi, poklonio Narodnom muzeju u Beogradu gde se i danas čuva. Niko danas ne zna: gde se nalazi drugi - srebrni Teodorin prsten, veruje se da je promenio nekoliko vlasnika i da je danas u jednoj privatnoj kolekciji u Švajcarskoj.


 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online