Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 20.09.2012.
06:42

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Patrijarh sačuvao obraz naslednika

Nakon dvoipočasovnih razgovora patrijarha srpskog Irineja, vladika sremskog Vasilija i šumadijskog Jovana sa prestolonaslednikom Aleksandrom Drugim, prinčevima Vladimirom i Mihajlom, princezom Lindom i kneginjom Jelisavetom Karađorđević, teškom mukom došlo se do kompromisa o sahrani zemnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneza Nikole 6. oktobra na Oplencu.

 

Jelisaveta hoće u Beli dvor


- Pokušano je i da se otvori pitanje Jelisavetinog nastanjivanja u Belom dvoru kralja Aleksandra ujedinitelja, kao i ostalih članova dinastije, ali je patrijarh presekao rekavši da to nije tema susreta. Udovica kraljevića Tomislava princeza Linda uglavnom je ćutala i držala se neutralno. Reagovala je jedino u trenutku kada je princ Vladimir, sin pokojnog kraljevića Andreja, ponudio kneginji Jelisaveti, za njenog pokojnog brata Nikolu, Andrejevo grobno mesto. Linda je tad oštro upitala Vladimira da li za ponudu očeve grobnice ima saglasnost ostale Andrejeve dece i udovice - priča jedan od svedoka susreta u SPC.

Bez obzira na to što je reč o knezu namesniku, koji je posle ubistva kralja Aleksandra ujedinitelja, u ime maloletnog kraljevog naslednika kralja Petra Drugog vladao predratnom Jugoslavijom, na bogosluženju i opelu ipak neće činodejstvovati srpski patrijarh.

On će u to vreme biti u poseti Aleksandrijskoj patrijaršiji. Za sada nema potvrde ni o učešću nadležnog episkopa šumadijskog Jovana ni vladika - članova Svetog arhijerejskog sinoda. Zaupokojenu liturgiju i opelo trebalo bi da služi episkop australijsko-novozelandski Irinej Dobrijević.


- Patrijarh nije u svemu podržao kneginju Jelisavetu niti prestolonaslednika Aleksandra Drugog. Kneginja, što se tiče SPC, ne može da računa na grobna mesta koje je tražila u kripti crkve na Oplencu, već na one pod brojem 18 i 22 koje su za kneza Pavla i kneginju Olgu odavno precizirane aktom Zadužbine kralja Petra Prvog. Jelisaveta je uzalud insistirala da dobije grobnice 23, 24 i 25 koje su predviđene za prestolonaslednikove sinove, istovremeno se pozivajući na sadašnje republikansko uređenje Srbije u nastojanju da tako negira stara dinastička pravila koja je ustanovio još kralj Petar Prvi Karađorđević. Ona smatra da po tom pitanju, iako je reč o crkvenoj kripti, konačnu reč treba da ima Vlada Srbije i protokol koji je određen vladinom odlukom o prenosu i sahrani Karađorđevića. S druge strane, prestolonaslednik je od patrijarha zamoljen da Upravni odbor Zadužbine pokuša da pronađe mesto u kripti i za kneza Nikolu - kažu izvori "Vesti" u crkvenom episkopatu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online