Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 19.09.2012.
06:39
R.L. A

Sahrana kneza Pavla bez patrijarha Irineja

Prenos zemnih ostataka kneza Pavla Karađorđevića, njegove supruge kneginje Olge i sina kneza Nikole preciziran je juče na sastanku sa patrijarhom srpskim Irinejom.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve sastao se u Beogradu sa prestolonaslednikom Aleksandrom Drugim, princom Vladimirom i kneginjom Jelisavetom.


Patrijarh je pozvao Karađorđeviće na razgovor kako bi se stavila tačka na sporenja oko grobnih mesta u kripti crkve Svetog Đorđa na Oplencu, inače zadužbini kralja Petra Prvog, ali i razrešile kontroverze oko prenosa u Srbiju posmrtnih ostataka srpskih monarha i članova njihovih porodica iz loze Karađorđevića, budući da se prestolonaslednik zalaže da se zemni ostaci svih Karađorđevića, rasutih po svetu, istovremeno sahrane na Oplencu, dok kneginja Jelisaveta najavljuje da će oca, majku i brata 6. oktobra sahraniti na Oplencu.

Kralj u zaveštanju ne pominje potomke


- Jasno je zaveštanje osnivača Zadužbine na Oplencu, kralja Petra Prvog. Tri grobna mesta su predviđena za muške potomke prestolonaslednika Aleksandra Drugog. Kralj Petar Prvi svojim amanetom je odredio da večno počivalište za njegovog bratanca kneza Pavla i Pavlove supruge kneginje Olge budu grobna mesta broj 18 i 22. Pavlovi i Olgini potomci se u tom kraljevom zaveštanju ne pominju - pojasnio je za "Vesti" Vladan Živlović, v. d. upravnik Zadužbine kralja Petra Prvog na Oplencu.

- Sve teče po planu, sastanak sa patrijarhom je bio uspešan. Prenos zemnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i njihovog sina kneza Nikole treba da bude organizovan na državnom nivou. Oni će biti ekshumirani 28. septembra sa groblja u Lozani i 4. oktobra dopremljeni u Beograd. Odar kneza Pavla i članova njegove porodice 5. oktobra biće izložen u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde će biti služena i zaupokojena liturgija uz učešće više srpskih episkopa, a sutradan će se obaviti polaganje njihovog zemnog praha u kriptu crkve na Oplencu. Za dan-dva preciziraće se i grobna mesta u kripti - izjavio je za "Vesti" Dragan Babić, funkcioner Fondacije kneginje Jelisavete.


Kneginjina želja bila je da se njen otac, majka i brat sahrane nasuprot Pavlovog oca kneza Arsena, u grobnice koje su označene brojevima 23, 24 i 25. Ukop kneza Pavla, kneginje Olge i kneza Nikole proći će bez prisustva srpskog patrijarha koji će u to vreme biti u Aleksandriji.   

POVEZANE VESTI

Sreda 19.09.2012. 07:39
E da je Srbija krenula putem kneza Pavla,gde bi nam danas bilo mesto u svetu..Ovako smo opet na pocetku.I sto je interesantno ,kao da nista nismo iz svega toga naucili ,pa stalno ponavljamo isti film. Dok ne savladamo tu lekciju stalno cemo udarati ,kao narod, glavom od zid i nema nam prelaska na visi nivo. Batrgacemo se tu po blatu ,dok ce razni mesetari iz toga izvlaciti profit za sebe.Imali smo sansu sa knezom Pavlom,molim ti se Boze da prepoznamo sledecu koja nam se ukaze!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online