Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.09.2012.
14:06
N. P. - N. S. P. - Vesti A

Dozvole za transport debelo naplaćivali

Prevoznici širom dijaspore ogorčeni su zbog vesti da se, kako prenose beogradski mediji, Snežana Zeković, šefica kabineta ministra Milutina Mrkonjića, bavila preprodajom međunarodnih transportnih dozvola i primanja mita od autoprevoznika.

Reketiraju već 15 godina: Zdravko Mitrović iz Frankfurta

- I do mene su doprle vesti da se vodi istraga protiv Snežane Zeković zbog navodnog uzimanja mita i prodavanja međunarodnih transportnih dozvola. O tom konkretnom slučaju ne mogu puno da kažem. Istraga je tek otvorena, neka policija odradi svoj deo posla. Ono što, međutim, pouzdano znam, jeste da to nije novost, takva praksa nije od juče - kaže za "Vesti" Zdravko Mitrović.

On već godinama u saradnji sa nemačkim Turingom održava međunarodnu autobusku liniju između Frankfurta na Majni i Negotina.

- Još kad sam ja počeo da se bavim ovim poslom, pre 15-20 godina, prevoznici su ucenjivani za velike sume u kešu, od 20.000 do 30.000 tadašnjih nemačkih maraka, da bi dobili dozvolu za prevoz. I ja sam tada bio ucenjivan, ali sam i sebi i njima rekao da neću da se bavim ilegalnim poslom. Ne prevozim drogu i ne trgujem ljudima, nemam razloga da plaćam reket. Okanuo se sam se "privatluka" i ušao u posao sa Turingom. Baš zato da me glava od toga ne boli - objašnjava Mitrović.

Albanci davali 30.000 evra?

Autoprevoznici su u strahu i ne žele da javno govore o kupoprodaji dozvola koju su, prema nezvaničnim informacijama do kojih su došle "Vesti", preprodavane kosovskim Albancima čak za 30.000 evra.
Ljubinko Zlatić, predsednik Udruženja Drumski transport iz Kraljeva, za "Vesti" kaže da je malverzacija sa dozvolama bilo ranije, kao i da su one prodavane na crnom tržištu. O ceni takvih dozvola Zlatić ne želi da govori.


On ističe da je javna tajna da su mnogi prevoznici koji se, usput, bave i raznim mutnim poslovima, za debele pare dobijali dozvole i bili zaštićeni, čak i od policijskih kontrola.


- Za razliku od njih, policija je kontrolisala nas koji smo posedovali sve dozvole za legalan saobraćaj. Zaustavljali su nas na svakom ćošku - tvrdi Mitrović.
U Ministarstvu za infrastrukturu smo pokušali da dobijemo komentar, ali niko nije želeo da priča sa novinarima o toj temi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online