Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 17.09.2012.
12:36
Đ. Barović - Vesti A

Srbija bezbedna, u Bosni sve moguće

Policije Srbije i BiH podigle su nivo bezbednosti oko diplomatsko-konzularnih predstavništava, a posebno oko američke ambasade u Beogradu, odnosno Sarajevu. Direktor srpske policije Milorad Veljović kaže da je to urađeno u skladu sa procenama nadležnih službi i eskalacije nasilja i demonstracija muslimana širom sveta.

Sa Bliskog istoka nasilje stiglo i u Evropu: Protesti militantnih islamista u Velkoj Britaniji
 

"U skladu sa procenama, uvek podižeo nivo bezbednosti ne samo američkih, već i drugih diplomatsko-konzularnih predstavništva. Uopšte se u ovakvim slučajevima diže novo bezbednosti", objasnio je kratko Veljović.

Širom sveta ne stišava se reakcija muslimanskih vernika na američki film "Nevinost muslimana" koji ismeva proroka Muhameda. Ovaj talas nasilja je već odneo desetine žrtava.


Posle Libije, nasilje je izbilo i u drugim zemljama Severa Afrike i Bliskog istoka, a proširilo se i na neke evropske države. Otuda i opravdan strah da bi gnev islamista mogao da se prenese i na tle Balkana.

Mešihat osudio nasilje

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji osudio je "uvrede na račun islama" produkcijom filma "Nevinost muslimana", ali i naglasio da one ne mogu da budu izgovor za nasilje i da su "životi ljudi verom zaštićeni".
Članovi Mešihata su istakli da autori i akteri ovakvih projekata nisu dobronamerni prema čovečanstvu jer, kako su naglasili, "savremena ljudska civilizacija, mora da se ustegne od uvreda na verskoj, kulturnoj i etničkoj osnovi".

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma Jugoistične Evrope, ocenjuje da je BiH moguća tačka napada radikalnih islamista.


- U pitanju su pripadnici vahabijsko-selafijskog pokreta koji ciljaju na američke mete u Sarajevu. Iza njih stoji Iran koji ima organizovani sistem radikalnih islamista - tvrdi Galijašević.


Njegovo mišljenje delimično deli i profesor na beogradskom Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić. On, međutim, smatra da Balkan ipak nije meta islamskom ekstremizmu i nezadovoljstvu.


- U Bosni nikome ne odgovara nasilje: vlastima u Sarajevu zbog gorućeg problema oko funkcionisanja države, a Srbima jer su svesni da bi bili prva meta tih napada. Međutim, u Bosni je na delu potpuno nefunkcionisanje države, a samim tim i službi koje se bave ovim problemima - kaže Dragišić. On veruje da se talas muslimanskih demonstracija neće proširiti na Srbiju ili Kosovo.

Protest u Sarajevu

Protest i u Sarajevu

Ispred Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu protestovala je grupa mladića. Oni su nosili transparent na kojem je pisalo: Smrt filmu "Muslimanska nevinost".

 

Deljeni su i leci u kojima se navodi da je producent filma Sam Basile Izraelac koji živi u SAD, kao i da je film kojim se vređa ličnost proroka Muhameda snimljen za potrebe Izraela.


- Srbija je ugrožena kao što su ugrožene i ostale zapadne zemlje. Znači, ne isključujem tu mogućnost, ali objektivno težište sukoba se neće pomerati sa severa Afrike i Bliskog istoka. S druge strane, vlasti u Prištini svesne su da bi im eskalacija islamskog terorizma pomutila račune u dobijanju kompletne nezavisnosti - kaže Dragišić. On upozorava da Srbija ima drugi, po njemu mnogo ozbiljniji problem.


- Naše bezbednosne službe su i dalje u određenoj "dobrovoljnoj izolaciji" što stvara probleme po svim pitanjima. Bilo bi mnogo lakše kada bi razmenjivale informacije sa zemljama EU i NATO, što se, nažalost, ne događa - zaključuje Dragišić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.09.2012. 12:50
Зашто је појачано обезбеђење око америчке амбасаде у Београду?Треба их повући па нека мало американци дрхте од страха.Како су сејали тако и нека жању.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online