Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 15.09.2012.
06:36
Blic A

Bone: Srbija i Kosovo ne moraju da razmene ambasadore

Nemačka traži pisanu garanciju da dve države neće blokirati jedna drugu prilikom pristupanja međunarodnim organizacijama i da će imati normalne odnose. Ne tražimo formalno priznanje, kaže u intervjuu za beogradski Blic Henri Bone, direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u Srbiji.

Nemačka i dalje pritiska Srbiju na putu za Evropsku uniju
 

Pošto je jedan od najuticajnijih funkcionera Hrišćansko-demokratske unije Andreas Šokenhof šokirao Beograd izjavom da Nemačka traži od Srbije ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom da bi joj odobrila početak pregovora o članstvu u EU, Bone objašnjava:


"Nije u pitanju neki određen sporazum. To je samo primer kako da se dve zemlje pismeno i pravno obavežu. Ideja je da se izbegnu situacije poput onih između Hrvatske i Slovenije ili Makedonije i Grčke. EU, a Nemačka, želi da predupredi dalje unošenje takvih problema u Uniju".

Briga za građane u drugoj državi

Da li je Nemačka spremna da u pregovorima podrži želju Srbije da zadrži kontrolu i upravu nad severom Kosova?
- Potpuno je legitimna briga za građane u susednoj državi i to niko ne dovodi u pitanje, ali Srbija mora da pronađe način. Put za to su pregovori i nastavak dijaloga sa Prištinom.

Ali zahteva se praktično priznavanje dve države i to odmah. To je zaoštravanje u odnosu na ono što je predsednik Evropskog parlamenta rekao premijeru Dačiću?
"Nije. Martin Šulc je tražio neku vrstu priznavanja kad dođe do prijema u EU, a Šokenhof traži samo neku vrstu sporazuma. To ne znači da će na kraju Srbija i Kosovo morati da razmene ambasadore, što je po međunarodnom pravu, potez priznavanja".


Zašto se više ne pominje ranije često istican primer dve Nemačke?

"Situaciju između Srbije i Kosova je teško porediti sa bilo kojim primerom iz istorije. U primeru dve Nemačke ima elemenata koji bi mogli biti od pomoći Beogradu i Prištini, ali tražimo specifična rešenja koja će biti od koristi obema stranama".


U čije ime je Šokenhof govorio?

"U ime najveće parlamentarne grupe u Bundestagu i u ime stranke Angele Merkel. Ovaj zahtev je značajan pokazatelj stava u Nemačkoj".


Rekli ste da ni jedan od sedam zahteva nije nov. Kako?

"Šokenhof je jasno rekao da je sa predstavnicima Demokratske stranke, koji su bili u vladi, razgovarao o ovim uslovima još pre dve godine".


Predstavnici bivše vlasti kažu da prvi put čuju za to?
"Znam da je Šokenhof pouzdan čovek. Neka javnost odluči ko je u pravu. Konačno bi DS trebalo da zna sve uslove".


Zašto su predočeni javnosti baš sada?

"Nemačka želi da bude predvidljiv i transparentan partner Srbiji i nema boljeg načina nego biti iskren na početku novog partnerstva sa novom vladom. To je drugačiji pristup od nekih drugih zemalja koje prvo kažu da podržavaju integraciju u EU, ali na kraju ništa ne urade".


Deluje da je Nemačka vrlo brzo uspostavila partnerski odnos sa novom vladom u Srbiji. Je li to zato što se uvek od nacionalista očekuju lakši i veći ustupci?

"Stekao sam utisak da i premijer Dačić i potpredsednik Vučić i predsednik Nikolić žele brzo da reše problem pre svega zbog građana na Kosovu a ne samo zbog pristupanja EU. Glavno je da se što pre popravi situacija na Kosovu".

POVEZANE VESTI

Subota 15.09.2012. 10:22
necemo u EU pa nas njihove ucene ne zanimaju!!!
Subota 15.09.2012. 10:24
NEKO JE SPOMINJAO NEKU CRVENU LINIJU, KOJU SRBIJA NECE PRECI...!!! OVO NIJE LINIJA, OVO JE CRVENI KARTON ZA SRBIJU ! TREBALO BI DA IM SRBIJA DA USLOVE, AKO JE ZELE U EU, POVLACENJE PRIZNANJA KOSOVA, POVLACENJE SVIH SRTANIH TRUPA SA TERITORIJE SRBIJE I VISE NIKADA SE NE MIJESATI U UNUTRASNJE POSLOVE SUVERENE DRZAVE I USPUT NEZAVISNA REPUBLIKA SRPSKA !
Subota 15.09.2012. 11:04
Posle će biti : zasada...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online