Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.01.2010.
12:41
Tanjug A

Uskoro novi zakon o finansiranju stranaka

Radna grupa Ministarstva pravde u naredna tri meseca izradiće predlog zakona o finansiranju političkih stranka koji će biti u potpunosti u skladu sa domaćim propisima i standardima Evropske unije, najavio je u subotu državni sekretar Slobodan Homen.

Novi zakon o finansiranju stranaka ubrzao bi put Srbije ka EU: Slobodan Homen
 


"Ministarstvo pravde je, nakon konsultacije s premijerom i Ministarstvom finansija, donelo odluku da formira radnu grupu za izradu novog zakona o finansiranju političkih stranaka, jer su jedan od najvećih problema do sada, kada je u pitanju broba protiv korupcije, bili upravo nedostaci postojećeg zakona", rekao je Homen.

Prema njegovim rečima, postojeći zakon predviđa da kontrolu finansiranja ima samo Skupština, što nas je dovelo u apsurdnu situaciju da same politicke stranke kontrolišu svoje finansije.

On je podsetio da je donošenje novog zakona o finansiranju političkih partija bio i jedan od zahteva i preporuka Evropske komisije i da je zato važno da bude usvojen pre juna, kada se očekuje novi izveštaj Komisije za Srbiju. Homen je ocenio da bi to olakšalo i put za kandidaturu Srbije u EU.

Posle stupanja na snagu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, nadležnost je u potpunosti prešla na to nezavisno telo koje će na adekvatan način moći da kontroliše finansiranje stranaka, kazao je Homen i dodao da se pojavila potreba za donošenje novog zakona koji bi na jasniji način regulisalo to pitanje.

Radna grupa će se sastojati iz dva sastava - užeg i šireg. U uži sastav će ući predstavnici državnih organa koji se bave borbom protiv korupcije, odnosno kontrolom finansiranja političkih stranaka - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravde, kao i predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije.

U širem sastavu biće predstavnici svih parlamentarnih stranaka, kao i predstavnici svih nevladinih organizacija koji se bave tom tematikom, kao što su ''Transparentnost Srbija'' i ''CeSID''.

Radna grupa će imati zadatak da u naredna tri meseca izradi predlog zakona koji će biti usklađen s evropskim standardima.

"Ovaj zakon bi trebalo da se veoma brzo nađe na dnevnom redu Skupštine, a u svakom slučaju pre novih izbora da bi imali i tu oblast u potpunosti zaokruženu", kazao je Homen. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online