Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.01.2010.
08:12
Press A

Gazela pukla na tri mesta

Stručnjaci uočili čak tri pukotine na nosačima najopterećenijeg beogradskog mosta, zbog kojih bi Gazela, po najgorem scenariju, ako se ne sanira, mogla i da se sruši, piše današnji Press.

Ispod srednje trake se nalaze pukotine
 

Na glavnom nosaču mosta Gazela pojavile su se čak tri pukotine, zbog čega je već dva dana zabranjen saobraćaj teretnim vozilima, kaže za Press inženjer Miša Dragojević, jedan od projektanata mosta. Reč je o ozbiljnoj šteti, zbog koje bi u najcrnjem scenariju Gazela mogla i da se sruši u Savu.

Prema Dragojevićevim rečima sve tri pukotine se nalaze na glavnom nosaču, 150 do 200 metara od ulaza na most.


"Dve pukotine se nalaze na 30 metara od kosog oslonca mosta, iznad reke Save, zbog čega im je veoma otežan pristup. Zbog toga će radnici, da bi sanirali štetu, morati da unesu opremu unutar same konstrukcije mosta. Još jednu pukotinu smo primetili kod masivnog stuba.“, navodi Dragojević.


On kaže da će priprema za sanaciju trajati mnogo duže od same popravke zbog nepristupačnosti Prema njegovoj oceni, pripreme za sanaciju mosta trajaće mnogo duže od same popravke.


"Minimum 10 dana će biti potrebno da se naprave skele za pristup, donese agregat za struju, provuku kablovi. Pri tom će radnici svu opremu morati da vuku ručno. S druge strane, sama popravka će trajati svega dva do tri dana“, objašnjava Dragojević.


Projektant smatra da bezbednost putnika koji prelaze Gazelu nije ugrožena, ali naglašava da ovaj most pod hitno mora na rekonstrukciju.


"Vozila koja su predstavljala veliku opasnost isključili smo iz saobraćaja. A to su teretnjaci iznad 3,5 tona. Trenutno ne radi srednja traka u smeru ka Novom Beogradu, jer se naprsline upravo nalaze ispod nje. Kada ne bismo ništa radili i ostavili most ovakav kakav je sada, jedan od scenarija mogao bi da bude da on padne. Srećom, naši stručnjaci su uočili problem, pa se reagovalo na vreme. Ali, znate, "Gazela“ je stara 40 godina, a samo je asfalt jedanput kompletno urađen. Ona mora što pre da se rekonstruiše. Već godinama se vrti ista priča, nadležni prvo kažu "na proleće će", a onda kažu "na jesen će"“, upozorava Dragojević.


Član UO Saveza inženjera i tehničara Srbije Ljubisav Kostić tvrdi da je za propast Gazele kriv "dušmanski odnos države".

Sanacija "teška" 17 miliona dinara

"Tu prvenstveno mislim na Javno preduzeće "Putevi Srbije". Oni ne održavaju most, stalno odlažu sanaciju, a "Gazela“ sve više truli. Imali smo veliku sreću da je ekipa stručnjaka primetila ovaj ozbiljan defekt, jer je pukotina na čeličnim i betonskim konstrukcijama vrlo ozbiljna stvar i to svako iz naše struke zna. S tim se nikada ne treba igrati. Nikada. Podsetiću samo da je pre nekoliko godina pao čelični most u Mineapolisu, koji ide preko reke Misisipi. U dva maha su njihovi stručnjaci proveravali konstrukciju, ali, nažalost, tragedija se dogodila i ljudi su izgubili živote“, kaže Kostić za Press.


Direktor "Puteva" Zoran Drobnjak otkriva da za sanaciju štete na glavnom nosača mosta treba izdvojiti 17 miliona dinara.


"To će biti plaćeno iz budžeta "Puteva". Ovaj most je star 40 godina, a projektovan je da preko njega dnevno prelazi 40.000 - 50.000 vozila, a ne kao što je sada slučaj 150.000 - 160.000. Do naprslina je došlo zbog oštećenja na izolaciji koja je propala od vode, mraza, soli. Očekujem da će ceo ovaj problem biti potpuno saniran za 15 dana“, kaže Drobnjak.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online