Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.01.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Albanci na ustoličenju patrijarha?

Srpski patrijarh Irinej najavio je da se svečani čin njegovog uvođenja u svetosavski tron pećkih patrijaraha planira za 25. april u Pećkoj patrijaršiji, a da Sveti arhijerejski sinod u dogovoru sa vlastima u Beogradu i nadležnima u Međunarodnoj mirovnoj misiji u Prištini, u naredna dva meseca treba da precizira mere bezbednosti za ovu ceremoniju. Na njegovom ustoličenju, po svemu sudeći neće biti viđena ni nekadašnja počasna gardijska straža Albanaca - vojvoda i čuvara srpskih manastira, koja je poslednji put bila prisutna na ustoličenju patrijarha Germana Đorića 1958. godine.

Da li će tražiti dozvolu od Prištine?: Srpski oatrijarh Irinej

- Ceremonija ustoličenja patrijarha Irineja, kako se najavljuje, biće i početak rada Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Tamo će početi, a nastaviće se u Beogradu. To će biti prilika da gosti dođu i nadam se da će i oni videti stanje na Kosmetu - rekao je patrijarh.


On je naglasio da je odluku o njegovom svečanom ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji 25. aprila doneo Sinod, koji za to još nije počeo pripreme, ali da je na crkvenoj "vladi" da sva pitanja organizacije reši sa nadležnima u Srbiji i onima koji su zaduženi za bezbednost na Kosovu i Metohiji.


Nije provokacija


Patrijarh Irinej poručuje da odlazak na ustoličewe u Pećku patrijaršiju treba da bude shvaćen kao prisustvo u centru srpske crkve i drevnom sedištu srpskih patrijarha.


- Ja se nadam da će biti dovoljno svesti oko odlaska u centar naše crkve i da će braća sa Kosmeta shvatiti da to nije nikakva provokacija i da se tim svečanim činom samo nastavlja drevna tradicija ustoličenja naših patrijaraha - rekao je patrijarh Irinej.

Na svečanoj ceremoniji u drevnom sedištu SPC očekuju se svi srpski episkopi iz otadžbine i rasejanja, carigradski patrijarh Vartolomej ruski Kiril, kao i drugi najviši predstavnici sestrinskih pomesnih pravoslavnih crkava iz sveta, te izaslanici iz Vatikana, visokodostojnici drugih hrišćanskih tradicionalnih crkava, islamske i jevrejske zajednice, predstavnici Svetskog saveta crkava i Evropske konferencije crkava. Ceremoniji bi trebalo da prisustvuje i državni vrh Srbije i RS, diplomatski kor iz Beograda i Prištine, a biće pozvani i državnici zemalja Evropske unije, Rusije i drugih država.


Mirko Đorđević, analitičar religije, uveren je da će patrijarhovo ustoličenje u Peći proteći mirno, da neće biti provokacija i problema.


- Albansko rukovodstvo iz Prištine, ako ima 

Nadležni Kfor i Unmik


Kada je patrijarh Pavle minulih godina dolazio na Kosmet, podsećaju u Eparhiji raško-prizrenskoj, Patrijaršija SPC je iz Beograda, od juna 1999. i dolaska Međunarodne mirovne misije u južnu srpsku pokrajinu, precizirala mere bezbednosti sa Kforom i Unmikom, čija bi vozila sa naoružanom vojskom ili stranim policajcima sačekivali patrijarha na administrativnom prelazu Merdare i brinuli o wegovoj bezbednosti do povratka.

 

I pod obezbeđewem bilo je slučajeva, naročito kada je poglavar SPC za Vidovdan išao u Gračanicu ili u Pećku patrijaršiju, da se vozilo kamenuje, ali i da se patrijarh na kosmetskoj strani administrativne linije prestresa.

mudrosti, trebalo bi da bude među zvanicama na ustoličenju i da ničim ne rizikuje da se obruka pred patrijarhovom svitom koju će osim srpskih činiti i brojni visokodostojnici drugih crkava i religija iz Srbije i inostranstva.

Verujem i da će prištinski zvaničnici, Unmik i Euleks na vreme uspeti da obuzdaju ekstremne snage u albanskim redovima kako ne bi izburkali svoje političke lidere pred najvišim zvanicama koje iz celog sveta dolaze na ustoličenje - smatra Đorđević.


On podseća i na stari običaj kada je ceremoniju ustoličenja patrijarha obavezno pratila u Pećkoj patrijaršiji počasna gardijska straža albanskih vojvoda, čuvara srpskih manastira, u svečanim narodnim nošnjama i s puškama tandžarama o ramenima.


- Ova ikonografija poslednji put je viđena na ustoličenju patrijarha Germana Đorića 1958, kao i prilikom njegovih potonjih dolazaka u srpske manastire na Kosmetu.

Poslednjih 20-25 godina je nestala tradicija čuvara, odnosno vojvoda srpskih manastira koja datira još od nemanjićkih vremena.

  

Uz obezbeđenje međunarodnih snaga: Dvorište Pećke Patrijaršije

Uveo ju je car Dušan Silni, a svojim zakonom predvideo i Leka Dukađinaj. Albanske porodice su tu obavezu i titulu doživljavale s posebnom čašću i prenosile je s kolena na koleno. Tako je, na primer, familija rodonačelnika Zuja Rugove nosila titulu "vojvoda Rugovac" u narednih pet kolena, brinući o Pećkoj patrijaršiji - priča Đorđević.


Stare monahinje Pećke patrijaršije sećaju se starijeg čoveka, koga su oslovljavale sa "vojvoda Rugovac", ali kažu da ni njega niti bilo koga iz njegove familije nisu videle dvadesetak godina. Sećaju se da ta familija potiče iz sela Štupelja i da vode poreklo iz plemena Klimenta koji su pre prelaska na islam, bili katolici.

Branili manastire


Na pojavu čuvara, odnosno vojvoda, uticale su u znatnoj meri odredbe Kanuna Leke Dukađina. Ovaj Kanun obavezuje, naime, svaku parohiju, barjak ili fis da se brine o bezbednosti crkve, njenog imanja i samog naroda.

 

Jer "crkva nema ognja ni mača", drugim rečima, nema čime da se brani. Saplemenici izabranog vojvode bili su takođe obavezni da mu ako treba i s oružjem u ruci pomognu u odbrani manastira ukoliko bi wihovi sunarodnici Albanci nasrtali na srpske svetiwe i monaštvo, ili pokušali da otimaju manastirsku letinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online