Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 12.09.2012.
10:34
Politika A

Služe vojsku i nadaju se poslu

Tromesečni vojni rok godišnje dobrovoljno odsluži više od 1.000 mladića i devojaka. Više od 500 njih bude upućeno u kasarne u martovskoj i septembarskoj generaciji vojnika. Mesečna plata tokom služenja dobrovoljnog vojnog roka je oko 17.000 dinara.

Najviše dobrovoljnih vojnika na jugu Srbije
 

Otkako je 1. januara prošle godine suspendovano obavezno služenje vojnog roka, obučene su tri, a od prvog septembra na obuci je četvrta grupa vojnika dobrovoljaca - ukupno više od 2.000 mladih.

Kada je ukidana obaveza služenja vojnog roka, rečeno je da će kroz dobrovoljno služenje vojnog roka godišnje prolaziti do 2.000 mladića i devojaka, trenutno ih je upola manje, a razlozi za to su potrebe vojske i naravno finansijske mogućnosti sistema odbrane.

"Vodeći razlog zbog koga se mladi opredeljuju za dobrovoljno služenje vojnog roka je mogućnost zaposlenja u vojsci, odsluženi vojni rok je uslov za to. Postoje i druge državne službe, kao što su MUP ili Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde, gde je odsluženi vojni rok uslov za konkurisanje za posao. Prva generacija vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka primljena je direktno u Vojsku Srbije, a ostale su morale tražiti posao preko konkursa kako bi kandidati koji su ranije služili obavezni vojni rok bili u ravnopravnom položaju sa njima", objašnjava pukovnik Dragoslav Lacković, načelnik Uprave za obaveze odbrane u Ministarstvu odbrane.

Vojska godišnje, zbog odliva zaposlenih iz raznih razloga, ima potrebe za prijemom oko 500 profesionalnih vojnika. Zato se prednost daje kandidatima koji žele da se zaposle u vojsci. Prilikom odabira kandidata poseban značaj imaju školska sprema (u prednosti je kandidat sa višim stepenom stručne spreme) i naravno ocena zdravstvene sposobnosti.

"Mi na početku svake godine objavljujemo konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka, ali zainteresovani mogu da se prijave lokalnim centrima Ministarstva odbrane preko cele godine, najbolje bi bilo nekoliko meseci pre nego što bi želeli da dobrovoljno odsluže vojni rok, da bi se blagovremeno obavile sve procedure. Odštampali smo informator koji delimo mladima u prigodnim prilikama, a svi detalji u vezi dobrovoljnog služenja vojnog roka mogu se naći na sajtu Ministarstva odbrane", objašnjava pukovnik Lacković.

Dobrovoljno u kasarnu mogu da idu muškarci i žene do 30 godina, pa čak i oni koji su ranije vojni rok odslužili "civilno" - bez oružja a ispostavilo se da bi im u biografiji, zbog eventualnog zaposlenja ili nekog drugog razloga, dobro došao podatak da su služili vojsku "pod oružjem". Ipak, i za pojedince i državu najbolje vreme za dobrovoljno služenje vojske je period posle završetka srednje škole.

Pojedincima da bi na vreme videli da li je vojska ono čime žele da se bave, državi da bi vojska dobila mlade profesionalce koji bi blagovremeno počeli da grade karijeru u vojsci. Mesečna plata tokom služenja dobrovoljnog vojnog roka je oko 17.000 dinara, otprilike upola manja od plate profesionalnog vojnika sa svim prinadležnostima.

Na služenje vojnog roka danas se odlazi u tri centra - Sombor, Valjevo i Leskovac, regruti su uglavnom upućuju iz krajeva koji, šire gledano, gravitiraju tim kasarnama. Međutim, posle mesec i po dana odlaze u prekomandu radi obuke za određene specijalnosti, pa tako vojni rok završavaju u Požarevcu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Batajnici...

"Vojska je profesionalizacijom postala veliki poslodavac, pa je najveće interesovanje tamo gde je najviše naših jedinica, a to je južni deo Srbije, gde je istovremeno i teška privredna situacija. Natprosečno interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka je u Šumadiji, zapadnoj Srbiji i Timočkoj Krajini, nešto slabije u Vojvodini, a u Beogradu je znatno ispod prosečnog interesovanja. Po trenutnoj listi, na jedno mesto čeka pet kandidata," objašnjava pukovnik Lacković.

Sreda 12.09.2012. 11:52
Dobro je za mlade koji nemaju druge šanse za državnu službu.
Sreda 12.09.2012. 12:16
Profesionalizacija je nesto izuzetno dobro sto je uvedeno kod nas! i hvala Sutanovcu puno, jer je uspeo malo da omeksa ovu zatucanu Zemlju...u kojoj vlaske babe svi moraju da slusaju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online