Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 09.09.2012.
16:29
Blic A

Odriče se državljanstva jer mu je Srbija "uništila život"

Eletromehaničar Goran Rakić iz Leskovca, odlučio je da se odrekne srpskog državljanstva, zbog dva propala poslovna poduhvata za koje krivi državu.

Foto: Ilustracija

Goran ne zna koje će drugo državljanstvo uzeti, ali je rekao da će krenuti po stranim ambasadama u Beogradu u nadi da će mu negde dati iseljeničku vizu, a zatim i državljanstvo.

Ovaj Leskovčanin je podneo zahtev za otpsut iz državljanstva 21. avgusta u Policijskoj upravi svog grada, a kao razlog naveo je da mu "ova država uskraćuje ljudska i građanska prava i uništava život", dok je kao novo državljanstvo napisao "Biće mi poznato, nakon sticanja istog; od bilo koje pravne demokratske države".

- Nije ova država za mene - navodi Rakić. On je 2002. godine uložio 18.000 evra u kablovsku televiziju u Lebanu, ali su lokalni moćnici onemogućili da radi jer nije žele da pristane na ucene. Već 2003. godine po donošenju Zakona o planiranju i izgradnji, tražili su da telekomunikacioni objekat legalizuje kao građevinski.

- Naravno da sam pristao, a onda su mi u opštini rekli da za to treba da se plati. Tražio sam broj žiro-računa, ali su mi u službi za građevisnke poslove, u prisustvu inspektora, rekli da novac treba da im dam u gotovini. Rekao sam da novac mogu da dam sirotinji, ali njima neću, na šta su mi odgovorili: "Tako ćeš i da prođeš" - priča Rakić.

Goran je od ovog posla zarađivao 400-800 evra dnevno, a onda je posao stao. Usledile su godine suđenja, a sve se završilo tako što se Privredni sud u Leskovcu proglasio nenadležnim.

- Izgubio sam uloženi novac, a procenjena izgubljena dobit je oko 300.000 evra. Sada instaliram kompjutere, popravljem televizore, berem višnje, cepam drva i preko interneta prodajem opremu koja mi je ostala. Skupljam pare da idem jer se ova država prema meni ponaša kao prema dušmaninu. Upropastili su me do daske - izjavio je Rakić.

Nakon uvođenja kablovske televizije, Rakić je ušao u drugi posao, kao podizvođač za internet provajdera. Međutim direktor te firme je sve pokrao, čak i pečat iz Rakićeve firme. Iako je dobio presudu da mu se vrate sve stvari, čekao je dve i po godine na izvršenje, a u međuvremenu je partnerska firma otišla u stečaj. Posle svega Goran je "zbog neažurnosti u izvršenju presude" tužio i Privredni sud u Leskovcu.

Rakić skoro da nema nikakve šanse da dobije otpust iz državljanstva Srbije, dok ne nađe strano državljanstvo.

Nedelja 09.09.2012. 16:52
Citla sam ovo odjutros u Blicu i jako puno komentara ima kao reakcija na gest ovog coveka...mogu misliti koliko mu se sve smucilo kad je na kraju potrazio bilo koju drzavu samo da ode...Ovo je samo jedan primer sta dozivljavaju ljudi koji zele neki boljitak a koce ih oni koji su nesposobni za sve osim da gledaju kako da izvuku korist na tudjim ledjima...Ovde lezi i odgovr zasto niko ne zeli da napravi neko vece ulaganje u Srbiju...S novom vlascu u svim gradovima treba da pocne "ciscenje" ovakvih korumpiranih sluzbenika pa tek kad se to vidi da neko resi da nesto ulozi...zalosno je da pored nase lepe zemlje covek ocajan bezi...sudeci prema komentarima puno njih pakuje kofere...porazavajuce.
Nedelja 09.09.2012. 17:01
Zbog izgubljene zarade se odrekao svoje države? Milioni stanovnika Srbije bi to mogli da urade, jer im je oduzeto pravo da rade, da obezbede sebi i deci normalan život, pa to ipak ne rade. Rakić još mora mnogo da uči.
Nedelja 09.09.2012. 19:46
I meni je Srbija zagorcala zivot. Duga je to prica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online