Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 08.09.2012.
13:11 >> 15:50h
Beta A

Ture: Presedan ako se Kosovu da albanski prefiks

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) Amadu Ture rekao je da se pozivni telefonski brojevi državama dodeljuju nakon što postanu članice Ujedinjenih nacija i da bi nastao ozbiljan presedan ukoliko bi se Kosovu omogućilo da koristi pozivni broj Albanije.

Ture: Pozivni telefonski brojevi državama se dodeljuju nakon što postanu članice UN; bio bi ozbiljan presedan ukoliko bi se Kosovu omogućilo da koristi pozivni broj Albanije
 

"Korišćenje pozivnog broja neke druge zemlje će stvoriti mnogo tehničkih problema", rekao je u Ture u Tirani, odgovarajući na pitanje o rezoluciji kosovske Skupštine o korišćenju pozivnog broja Albanije - "+355" umesto pozivnog broja Srbije - "+381".

"Pozivni broj za veliku Albaniju"

"Imamo vrlo jasno pravilo o tome i ja bih svim stranama savetovao da rade otvoreno i da sarađuju", napomenuo je Ture, prenosi prištinska štampa.

Prema njegovim rečima, poslednji pozivni broj dat je Južnom Sudanu.

"Kada jednu zemlju priznaju Ujedinjene nacije onda joj mi dodeljujemo pozivni broj. Ovaj broj se dodeljuje dva sata posle deklaracije Ujedinjenih nacija. Mi donosimo ovu odluku istovremeno kada i UN. Mi tehnički pripremimo sve i kasnije nema nikakvih problema", objasnio je proceduru za dodeljivanje pozivnog broja nekoj državi, sekretar ITU-a nakon sastanka sa premijerom Albanije Salji Berišom.

Rasim Ljajić je uputio protestnu notu ovim povodom.

Beriša je na konferenciji održanoj u petak rekao da se u principu slaže i dodao da će sačekati i mišljenje ekperata da bi doneo konačnu odluku.


Skupština Kosova je na sednici u četvrtak usvojila rezoluciju kojom od Vlade zahteva da se učini sve što je neophodno, kako bi se međunarodni prefiksi za fiksnu telefoniju 381, odnosno za dva mobilna provajdera 377 i 386, zamenili jedinstvenim međunarodnim prefiksom Albanije 355.

U rezoluciji se ističe da zamenom međunarodnog prefiksa građani Kosova mnogo dobijaju, kako na političkom i ekonomskom, tako i na bezbednosnom planu. Od  Vlade se zahteva da vrlo brzo inicira pregovore sa Vladom Albanije o korišćenju njihovog međunarodnog prefiksa.

Takođe se navodi da, ukoliko bi prevremeno prekidanje ugovora o korišćenju sadašnjih međunarodnih prefiksa bilo duže od poštovanje ugovora do njihovog okončanja, onda ugovori treba da se poštuju da kraja, ali da se oni dalje ne produžuju.

Premijer Kosova Hašim Tači je juče, upitan da li će Vlada ostvariti ovu rezoluciju Skupštine, odgovorio potvrdno.

"Zamena prefiksa još jedan u nizu jednostranih poteza Prištine"

 

Rezolucija koju su donele vlasti u Prištini, a kojom se zahteva da se međunarodni prefiks Srbije (381), koji koriste fiksna i mobilna telefonija na Kosovu i Metohiji, zameni međunarodnim prefiksom Albanije (355), predstavlja najgrublje kršenje međunarodnih sporazuma i standarda, ocenila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

 

U saopštenju je ocenujeno da je ta rezolucija "još jedan u nizu jednostranih poteza Prištine koji pokazuje da albanska strana ne želi da sporna pitanja između Beograda i Prištine rešava pregovorima".

POVEZANE VESTI

Subota 08.09.2012. 18:26
KADA JE KOSOVO U PITANJU POSTOJI MNOGO PRESEDANA ....! OSIM SRBA NA KOSOVU, NE ZNAM KO JE JOS ZABRINUT ZA TE PRESEDANE !?
Subota 08.09.2012. 17:18
И то све свет гледа и ћутке одобрава, ако то прође онда треба да се пониште сви договори између Србије и Покрајине Косово, и да се на Северу Косова и у Републици Српској уведе уведе позивни број Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online