Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 06.09.2012.
09:31
Alo A

"Zapadni Nil" prenose domaći komarci

Skoro dva meseca od prvog registrovanog slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, epidemiolozi, biolozi, lekari i veterinari potvrdili su u javnosti da u Srbiji postoji taj opasni virus, da ga prenose domaći komarci i da je jedini lek protiv zaraze preventiva.

Jedini lek je preventiva: Domaći komarci prenose opasni virus
 

Iako je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ još u maju poslao stručno metodološko uputstvo svim referentnim ustanovama koje se bave javnim zdravljem, a kojim se precizno objašnjava na koji način bi trebalo da se prati situacija, s obzirom na to da je broj obolelih od groznice Zapadnog Nila u regionu povećan, javnost je o tome da treba da se štiti od ujeda komaraca koji prenose opasnu bolest saznala tek početkom septembra.

Pročitajte još:

* Tigrasti komarci vrebaju iz močvara, sa reka i splavova

* “Zapadni Nil“ odneo prvu žrtvu u Srbiji

Na ovu konstataciju, epidemiolog Snežana Radivojević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda istakla je da se stanovništvo redovno obaveštava o tome na koji način treba da se zaštiti.


"Mi nismo mogli da izađemo u javnost sa podacima dok nismo imali crno na belo da se radi o groznici Zapadnog Nila. Sada, kada je to potvrđeno, građani treba da znaju da je najbolji način da se zaštite to da se klone površina gde ima vode, da ne idu u šumu, da nose odeću sa dugačkim rukavima, da se mažu kremama koje odbijaju insekte, da stave mreže na prozore", navela je ona i dodala da se pored 23 osobe za koje se sumnja da su obolele pojavilo još 15 slučajeva, za koje se iz Torlaka čeka potvrda dijagnoze.

Afrička linija virusa

Milanko Šeklar, šef odeljenja za laboratorijsku dijagnostiku Veterinarskog instituta u Kraljevu, izjavio je da je pregledano 150 uzoraka sakupljenih na tri lokacije u Beogradu.
"U 10 uzoraka potvrđeno je da se radi o virusu Zapadnog Nila, odnosno liniji dva, koja se pojavljuje u Africi. To je tip virusa koji se još 2004. godine pojavio u Mađarskoj, potom u Austriji, Ukrajini i Rusiji", naveo je Šekler.

Radivojevićeva je istakla da su svi pacijenti stari preko 50 godina i da se radi o hroničnim bolesnicima. Ona je isključila mogućnost pojave epidemije, ističući da su to sporadični slučajevi koji nemaju dodirne tačke, te da od uboda komarca koji nosi virus može da oboli 20 odsto ljudi sa blagim simptomima, ali samo jedan odsto dobije upalu mozga (meningitis) ili encefalitis.

Zaraženi komarci iz priobalja Save i Dunava

Virus Zapadnog Nila pronađen je u komarcima uzetih sa staništa na desnoj obali Dunava od Ritopeka do Grocke, leve obale od naselja Crvenka do Velikog ribnjaka i desne obale Save od Ostružnice do Umke.

"U pitanju je komarac kuleks pipiens, odnosno domaća vrsta ovih dvokrilaca. Znači, nije u pitanju tigrasti komarac, jer njega nismo uspeli da pronađemo na našem prostoru, već vrsta koja je karakteristična za naše podneblje", istakao je profesor Veterinarskog fakulteta Milutin Đorđević, koji je dodao da je fakultet zajedno sa ostalim referentnim ustanovama zatražio od grada i Ministarstva zdravlja da se omoguće sredstva kako bi se pregledao ceo sliv Save.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.09.2012. 13:18
Da da jos ajde vi lekari naucnici i dalje zagovarajte da se virus side ne moze preneti i preko komarca .... poenta moje recenice je neko je nesto s lagao ili u daljoj proslost ili blizoj , krv je krv a ona kao medium veoma povoljan za prenosenje razorazne uzrocnike bolesti (jer su zasticeni od spoljasnje sredine ...) znaci ili je sida laz ? ili je laz da komarac ne moze prenedi sidu ...
Četvrtak 06.09.2012. 12:30
Svaka vlast proizvede i poneki virus, prethodna ''svinjski grip'' i neki su dobro profitirali!
Četvrtak 06.09.2012. 13:10
Само укуцајте у ГУГЛУ : Измишлјене болести које стварно убијају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online