Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 05.09.2012.
15:08
Beta A

EU ima novu strategiju za Kosovo

Čelnici EU Ketrin Ešton i Štefan File su sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem razmotrili "strategiju" koja bi omogućila nalaženje prihvatljivog rešenja za kosovsko pitanje.

Evropska unija traži pravu strategiju za rešavanje problema na Kosmetu
 
Po rečima jednog evropskog zvaničnika, strategija o kojoj je bilo reči tokom jučerašnjih Dačićevih susreta u Briselu, trebalo bi da dovede do toga da kroz dijalog i u političkoj ravni s Prištinom i temeljite pregovore EU-Srbija o članstvu dođe do takvog stanja stvari, koje će omogućiti da se konačno nađe i prihvatljivo rešenje za kosovsko pitanje.

Kako je novinarima rekao taj zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, u procesu pregovora o članstvu i procesu proširivanja ima mnogo elemenata i mogućih rešenja koja postepeno treba da dovedu do stanja stvari i rešenja koja bi omogućila Srbiji, i EU, da sagleda buduće odnose s Kosovom koji neće više biti prepreka za članstvo u EU.

To je bio odgovor i na nedoumice koje je juče, posle razgovora sa premijerom Srbije, izazvao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekavši da EP, ali i "EU u celini", smatra da Srbija mora priznati nezavisnost Kosova da bi postala članica Unije.

Ovu nedoumicu su bolje objasnili, a dobrim delom i opovrgli, File i Ketrin Ešton koji su podvukli da priznavanje Kosova nije uslov za Srbiju.

Više uticajnih članica EU su za to da se Srbiji što pre odredi datum početka pregovora o članstvu, mada ne i Nemačka, koja međutim insistira da se dijalog Beograd-Priština podigne na političku ravan, što je Priština dosad odbijala.

Ketrin Ešton

Pomenuti visoki zvaničnik u Briselu je naveo da je reč o tome da se jačanjem evropskih reformi u Srbiji, snažnijom ulogom visoke predstavnice EU Ešton u političkom dijalogu Beograd-Priština, koji će biti podignut i na političku ravan i "dubokim ugrađivanjem" tih procesa u tokove proširenja postepeno dođe do prihvatljivog rešenja za odnose Beograda i Prištine.

To bi omogućilo da i Srbija i Kosovo, ali odvojeno, postanu članice EU. Evropski komesar Štefan File je juče posle razgovora koje su on i visoka predstavnica Ešton imali s premijerom Dačićem podvukao da je to bio "strategijski razgovor", a Dačić je naglasio da će se o usaglašavanju srpskog za evropskim zakonodavstvom Beograd stalno savetovati s Evropskom komisijom.

File je potvrdio rešenost Ketrin Ešton da se lično snažnije angažuje takođe u političkom dijalogu Beograd-Priština. Prema tumačenju zvaničnika EU, radi se o tome da u suštini ceo pregovarački proces ima toliko elemenata kroz čiju obradu i utvrđivanje poglavlja će se na kraju doći do toga da Srbija i Kosovo otprilike "nađu zajednički jezik".

To bi bilo rešenje prihvatljivo i za njih i za EU, pa onda ne bi bilo prepreka da i Srbija, a jednog dana, i Kosovo budu primljeni u članstvo EU.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.09.2012. 16:26
Ako vi udjete u Evropsku Uniju ima da puknete za tren.Vasa ekonomija se nemoze mjeriti ni sa jednom drzavom zapadne Evrope.Jos su vam Kosovo I Metohiju otcijepili na kojoj leze velika rudna bogatstva.Vi morate imati pokrice za ulazak u EU vidite sta je sa Grckom bilo,evo I Slovenija puca.Ja stvarno neznam niste mi jasni uopste.Vratite Kosovo I Metohiju krenite punom parom pocnite izvoz pa vidite onda kako stvari idu.Kosovo nesmije ostati ovako kako je,tamo su rudnici,tamo su prihodi sto bi pomoglo svom narodu Srbije.Vracaj te KiM.nije zajebancija vec egzistencija.CCCC
Sreda 05.09.2012. 16:23
Ове наше титуларне њушке ће поново насести на празна обећања и превару.
Sreda 05.09.2012. 16:28
VRACAJ KOSOVO!!!!CCCC
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online