Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 05.09.2012.
06:12
Večernje novosti A

Vozačku dozvolu ćemo plaćati dva puta?!

Navala na auto škole, nastala zbog prelaska na novi, duži i skuplji sistem obuke vozača, najveći problem mogla bi da napravi upravo - kandidatima. Auto škole ovih dana upisuju polaznika do maksimuma svojih kapaciteta, a sve češće se pominje da neke škole upisuju i više učenika nego što mogu da postignu odnosno da završe obuku i polaganje do 25. januara 2013. godine, što je krajnji rok. Tako bi moglo da se desi da nemali broj polaznika bude primoran da ponovo krene na obuku, a časove i polaganje još jednom plati, ovog puta po novoj tarifi.

Odgovornost za broj upisanih kandidata je na vlasnicima auto škola
 

Auto škole imaju rok do 25. oktobra da upisuju kandidate po starom sistemu, a svi koji se do tada upišu imaju najviše tri meseca da završe obuku i polože vožnju.


Ako to ne uspeju moraće da prođu obuku po novom sistemu što znači da će umesto 20 časova vožnje imati 40 teorijskih i 40 praktičnih časova, poseban ispit iz prve pomoći i da će sve to morati da plate po novoj tarifi. Iako Vlada još nije propisala cenu, spekuliše se da će obuka koštati i do 90.000 dinara, što je najmanje tri puta više nego sada.


Donošenje novih pravilnika o obuci vozača odlagalo se mesecima, ali je konačan početak njihove primene ipak stvorio neverovatne gužve u auto-školama.


- Odgovornost za broj upisanih kandidata je na vlasnicima auto-škola - kaže Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto škola Srbije.
 

Instruktori spremni

Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto škola, kaže da se po čitavoj Srbiji organizuju seminari za instruktore kako bi se pripremili za novi način obuke vozača.
- Verujem da će auto-škole biti spremne da počnu nastavu po novom sistemu - kaže Rašeta.
- Nadam se da će tako biti i sa Crvenim krstom koji bi trebalo da organizuje obuku za ukazivanje prve pomoći.

- Nemoralno je i neodgovorno da obećavaju polaznicima da će završiti obuku i polaganje po starom ukoliko to ne mogu da ostvare. Ipak, mislim da toga neće biti osim u nekim slučajevima kada, na primer, škola iznenada ostane bez instruktora, a kapaciteti su im maksimalno popunjeni.


Rašeta objašnjava da ogromnu većinu kandidata koji se sada upisuju u auto škole čine šesnaestogodišnjaci i smatra da je MUP napravio veliku grešku što je prvo usvojio pravilnik koji je snizio donju starosnu granicu za vozače, a tek onda novi propis o njihovoj obuci.


- Mi smo, tako, već mesecima primorani da obučavamo decu po sistemu koji je dokazano loš - kaže Rašeta.


Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da će gužva u auto-školama dodatno smanjiti kvalitet obuke za veliki broj, uglavnom maloletnih polaznika.


- Već sada imamo u sistemu veliki broj vozača uzrasta između 16 i 19 godina koji su nedovoljno spremni seli za volan - kaže Okanović. - Neko namerno prenosi glasine da će obuka biti nekoliko puta skuplja i forsira tu priču kako bi se stvorile gužve u auto školama. Obuka će, naravno, biti skuplja, ali mislim da su priče o ceni od hiljadu evra nerealne.

Sreda 05.09.2012. 08:08
Prema ovim najavama za očekivati je da će se uvesti i vozačke dozvole za rolere - klinci 100, srednjoškolci 200, a za starije 300 evra. Ništa bolje ne bi bilo ni za bicikliste - za njih odmah po 500 evra. Zimi za dozvolu za vožnju sličuga 100, sanki 200, a za skije 300 evra, s tim što bi vožnja i lomovi po poledici za penzionere bila besplatna, čime bi država dokazala kako vodi računa o toj socijalnoj grupi, a roditelji koji voze decu u kolicima dozvolu bi dobijali za 150, odnosno 250 evra ako je u pitanju "dvosed" za blizance !
Sreda 05.09.2012. 07:27
E al j...ovaj narod svaka vam cast.Nekom se digne k... za nesto i odma cepaj.
Sreda 05.09.2012. 12:21
Ako se dobro secam, novi sistem nije nov sistem vec stari sistem, iz vremena kada su i auto skole, pored ostalog, vredele. I tada se slusalo 40 casova teorije, zatim se polagao teorijski ispit (sa 7 negativnih se prolazilo, sa 8 se padalo), zatim se vozilo 40 casova, i na kraju se polagao vozacki ispit. Na pocetku obuke slusala se nastava iz prve pomoci (dve nedelje) zatim se ista polagala, a potom je isao gore opisani redosled.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online