Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 04.09.2012.
13:32
B92 A

Nema udžbenika za Albance s juga?

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je Ministarstvo prosvete da rešavanju problema nepostojanja udžbenika na albanskom jeziku u Bujanovcu i Preševu. Kako tvrde u ovoj organizaciji, u Bujanovcu je u šest osnovnih i jednoj srednjoj školi više od 6.000 učenika krenulo na časove gotovo bez ijednog udžbenika koji odgovara standardima i programima koji se primenjuju u ostalim školama u Srbiji.

Ministar Obradović nema informacije o tvrdnjama u saopštenju Inicijative i daje uputstva gde mogu sve da nađu
 

Međutim, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je da ministarstvo nema informacije o tvrdnjama u saopštenju Inicijative.

"Možete na našem sajtu da nađete za prvi, drugi, treći i četvrti rared koji su udžbenici prevedeni, ko su autori, ko su izdavači, uključujući tri domaća i jednog stranog izdavača iz Albanije. Knjige koje se nabavljaju iz inostranstva, primera radi, moraju da budu u skladu s našim nastavnim planom i programom jer neke stvari iz naše zajedničke prošlosti mogu biti objašnjene na načn koji nije u skladu s nastavnim planom i programom pa se zato insistira da to predloži Nacionalni savet, zavod oceni, pa da se tek onda ulazi u nastavu", objasnio je Obradović.

Inicijativa mladih za ljudska prava ukazala je na to da je u prethodnoj školskoj godini jedini udžbenik na maternjem, albanskom jeziku, koji su prvaci sa juga Srbije imali bio Bukvar, dok učenici ostalih razreda, osim udžbenika za jezike, nisu imali nijednu drugu knjigu na svom jeziku.

Prema podacima Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, za nesmetano odvijanje nastave potrebno je oko 100 udžbenika za osnovne i oko 400 za srednje škole svih profila.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 14:42
U Njemackoj zivi preko 5 miliona Turaka i njihove djece koji isto tako idu u skolu ali na Njemackom jeziku. U USA zivi preko 20% latinoamerikanaca koji govore shpanski ali idu u skole na Engleskom jeziku, itd, itd. Ako hoce da uce Albanski jezik mogu poslije skole kao i Turci u Njemackoj ili latinoamerikanci u USA. Dosta je vise ucjenjivanja onih koji traze nesto sto nigdje u svijetu nema a Srbija mora da im da. Hoces li se Srbijo ikada probuditi ili ce te tako zaspalu unistiti bilmezi i hostapleri.
Utorak 04.09.2012. 14:26
Вест са "Вестионлине"... ----------------------------------------------------- Zatvorene srpske škole na Kosovu Komentara 3 12 [Pošalji na mail] Oko 3.000 srpskih đaka u centralnom delu Kosova neće ići u školu, jer su direktori škola odlučili da obustave rad zbog toga što im je isključena voda. Škole neće raditi u Lapljem Selu, Gračanici i selima Sušici i Preocu. ..........................................
Utorak 04.09.2012. 17:35
Pomenuta NVO bi mogla sredstva namenjena ovoj kampanji da usmeri za stampanje udzbenika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online