Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 04.09.2012.
13:04
Z. Marjanović - Vesti A

A kako mi da školujemo decu?

Za razliku od prethodnih godina kada je javnost u Srbiji imala razumevanja za prosvetne radnike koji su svaku školsku godinu počinjali štrajkovima, ove jeseni veliki broj građana i roditelja ne krije da ih sve više iritiraju zahtevi nastavnika za boljom platom.

Slobodanka Lazović, majka dva đaka iz Gornjeg Milanovca
 

Slobodanka Lazović, majka dva đaka, inače prodavačica na Zelenoj pijaci u Gornjem Milanovcu, smatra da su pretnje štrajkom i ucene prosvetnih radnika odavno prešle granicu pristojnosti i prerasle u drskost.

Da niste malo prestrogi prema učiteljima i nastavnicima?
- Nisam, naprotiv, mislim da oni ucenjuju, i to već deset godina. To što oni rade svake godine na nekoliko dana uoči početka nastave ne može se nazvati drugačije od ucene. Uostalom, zbog čega nisu štrajkovali letos kada su gotovo dva meseca bili na odmoru i redovno primali plate.

Ipak, i prosvetni radnici imaju pravo na štrajk?
- Naravno, to je njihovo zakonsko pravo, to im niko ne osporava. Ali, postoji valjda i neki moral. Zar prosvetari ne vide kakva je situacija u zemlji, koliko je radnika bez posla, koliko ih je bukvalno na ulicama i koliko je među njima onih koji školuju decu? Zar ne razmišljaju o tome kako se dovijaju roditelji da pripreme i opreme decu za nastavu?
 

Drugi čekaju

Da ste vi ministar prosvete, šta biste uradili?
- Napravila bih dva spiska, jedan za one koji hoće da rade i poštuju to što imaju, i drugi za one koji neće da rade. Za njih bih pripremila rešenja o otkazu. U ovoj zemlji na posao čeka hiljade mladih profesora, neki od njih rade na pijacama. I sanjaju da dobiju posao u struci, da uđu u učionice.

Istina, u Srbiji danas svi teško žive!
- Da, nije lako ni prosvetnim radnicima, ali oni su, objektivno, u mnogo boljoj situaciji od drugih. Njihova plate su između 40.000 i 50.000 dinara, što je, posebno za one koji rade u unutrašnjosti, sasvim solidna zarada. Kao da mi ne znamo da oni rade jedva pet sati dnevno, zarade su im redovne i zagarantovane, uplaćuju im se doprinosi za socijalno i penzijsko osiguranje, prevoz...


Znači, nemaju razloga za proteste?
- Ne, pa oni godišnje imaju četiri ili pet raspusta, redovan godišnji odmor, dobiju regres, jubilarne nagrade... Mnogi drže vanredne časove kod kuće i na te honorare ne plaćaju porez. Da ne pominjem dnevnice za ekskurzije... Ne znam šta bi trebalo još da imaju da bi bili zadovoljni?


Kako se vi snalazite u ovoj krizi?
- Prosvetni radnici su svoje radno mesto dobili od države besplatno, a ja sam u svoje morala da uložim više od 15.000 evra. Kako i mnogi drugi koji svoj hleb zarađuju radeći i na plus 40 i na minus 30 stepeni, i za državni i za verski praznik.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.09.2012. 13:14
Ne samo sto su svojim strajkovima unistili generacije djaka vec su i ono malo ugleda koje je imala ta profesija izgubili .
Utorak 04.09.2012. 17:07
Tako je Slobodanka...potpisujem
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online