Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 03.09.2012.
12:20
Beta A

"Mađari zaostaju u visokom obrazovanju"

Broj Mađara koji imaju fakultetsku diplomu zabrinjavajuće je nizak u odnosu na broj diplomiranih studenata iz većinske nacije, izjavila je sociolog Iren Molnar-Gabrić.

Sve manje akademskih građana među mađarskom populacijom u Srbiji: Filozofski fakultet u Novom Sadu
 

Kod Mađara, završeno visoko i više obrazovanje ima 3,3 odsto populacije, što je za 1,5 odsto manje u odnosu na istu spremu među pripadnicima većinske, srpske nacije, napisala je Molnar-Gabrić u autorskom članku za današnji novosadski "Mađar so" (Magyar Szo).

Značajan broj Mađara koji studira u matici

Iren Molnar-Gabrić je dodala da je broj studenata Mađara iz Vojvodine i Srbije koji studiraju u Mađarskoj "prilično značajan", odnosno oko 30 do 35 odsto od ukupnog broja onih Mađara iz Vojvodine i Srbije koji studiraju.

"Njihov povratak i zapošljavanje kod kuće je otežano i problematično i veliki je emigrantski gubitak", rekla je Iren Molnar-Gabrić.

"Broj Mađara koji su diplomirali na fakultetima još uvek je zabrinjavajuće nizak u odnosu na broj diplomiranih u većinskoj naciji", kazala je Molnar-Gabrić, koja je predsednica Naučnog društva za hungarološka istraživanja i profesorka na Novosadskom univerzitetu.

Ona je ocenila da su u visokoškolskom obrazovanju na mađarskom nastavnom jeziku u Srbiji potrebne brojne promene, da bi mladi iz Vojvodine dobijali znanje evropskog nivoa, uz očuvanje njihovog nacionalnog identiteta i maternjeg jezika.

"Prema sadašnjem zakonu, kod nas obrazovanje na višim školama i fakultetima postoji samo na srpskom jeziku, a održavanje predavanja i vežbi zavisi i od dobre volje predavača koji znaju mađarski jezik i profesora koji su spremni da predaju na mađarskom, pošto ministarstvo ne plaća takve časove", kazala je Molnar-Gabrić.

Ponedeljak 03.09.2012. 12:34
Sta bi sada trebalo - imati fakultete na 3 jezika, gde to ima za tako mali procenat populacije. Mogu se upisivati na fakultete kao i ostali, niko ih ne diskriminise. Obicno u svetu kad manjine mogu osnovnu skolu zavrsiti na svom jeziku, to se smatra za visok nivo manjinskih prava. U Subotici verovatno ima i srednjih skola na madjarskom. Trazi fakultete na madjarskom, a neki italijanski (milanski) fakultet ce uskoro preci na predavanja na engleskom, slabo ona prati evropske trendove.
Ponedeljak 03.09.2012. 12:50
Opšte je stanovište, ovde ostaju samo oni koji imaju kod kuće imanje, i koji nisu uspeli da se probiju. Sprema se i dečko sa visokom školom, koji sa očeve strane ima pretkosovsko prezime.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online