Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 03.09.2012.
06:44
Večernje novosti A

Meteorit pao na Suvu planinu?

Da li se na padine Suve planine obrušio meteorit iz vasione? Na ovo pitanje odgovor traže članovi Laboratorije za geohemiju, kosmohemiju i astrohemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, sa namerom da odgonetnu misteriju kratera na ovoj planini.

Suva planina: Udar malog meteorita na karstnom terenu dešava se vrlo retko, jednom u milion godina

Ovu senzacionalističku tvrdnju o meteoritu javno je pre desetak godina izneo Nebojša Bošković, meštanin sela Gornja Koritnica kod Bele Palanke, predočivši da je bio na tri stotine metara od mesta gde je “palo nešto iz svemira”. Tvrdio je da je čuo zviždanje i da je zemlja počela da se trese.


- Kada je puklo, brdo je počelo da gori - opisao je Bošković ovaj nesvakidašnji događaj. - Na mestu udara stvorila se neka bela prašina kao magla. Činilo mi se da je došao kraj sveta. Potom smo videli jedan elipsasti krater, prečnika od 25 do 30 metara. Bio je dubok oko pet, šest metara. Oko njega je bilo petnaestak kraterčića od po metar i po i otprilike isto toliko dubokih.

Krater na visini od 1.360 metara

Krater na Suvoj planini nalazi se na padini doline Ždrebica, na oko 1.360 metara nadmorske visine. Prečnika je oko 30 i dubine dva, tri metra.

Povodom ovih tvrdnji, podno Suve planine nekoliko puta se obrela ekipa niške laboratorije. Konstatovali su da su erozija i ljudski radovi, verovatno, promenile u većoj ili manjoj meri oblik i dimenzije originalnog kratera.


- Posle mnogih razgovora sa okolnim meštanima ustanovio sam da je krater nastao pre 1920. godine - rekao je za “Večernje novosti“ dr Pavle Premović, geohemičar svetskog glasa. - Na prvi pogled smatrao sam da je krater, verovatno, nastao tako što su meštani iskopavali građevinski kamen. Kasnije sam promenio to svoje mišljenje opredeljujući se za mogućnost da je nastao nekim prirodnim putem, udarom malog meteorita ili propadanje tla u podzemne jame.


Dr Premović navodi da je ova druga mogućnost, ipak, manje verovatna jer ta vrsta propadanja tla ne daje krater sa obodima već samo obične površinske jame. Zato, kako konstatuje, ostaje samo jedna jedina “varijanta” - da krater na Suvoj planini predstavlja redak primer udara malog meteorita na karstnom terenu, mada još uvek nema nikakvog dokaza za to.


- Po mišljenju naučnika koji se bave meteoritskim kraterima, ovo što smo zatekli na Suvoj planini može da nastane samo prilikom udara omanjeg gvozdenog meteorita. Nažalost, i pored detaljnog pretraživanja kratera i njegove bliže i dalje okoline, nismo uspeli da pronađemo nijedan njegov komadić.

Slično u Peruu

Da je ovakva vrsta udara ipak moguća, potvrđuje pad malog gvozdenog meteorita, koji se odigrao polovinom septembra 2007. u Peruu, a koji je formirao krater prečnika od oko 30 i dubine oko šest metara, dakle sličnih dimenzija onoga na Suvoj planini - kaže dr Premović.

A ukoliko se ovo stvarno desilo na Suvoj planini, odigralo se tako što je meteorit je pao na kosinu brda, iz pravca Bugarske, sa jugozapada pod uglom od 45 stepeni.


- Po tome što često na to mesto udaraju gromovi, pretpostavljam da je ispod hidrotermalni izvor i da je baš to privuklo meteorit - objašanjava geohemičar iz Niša. - Prema veličini kratera, mislim da je bio veliki oko dva metra u prečniku.


Ukoliko se utvrdi da je jedan meteorit “zapazio” baš Srbiju i “aterirao” na brdima Suve planine, taj spektakularni događaj bi imao, pre svega, turističko-komercijalni značaj. Jer, ovako nešto dešava se jednom u milion godina!

Ponedeljak 03.09.2012. 07:42
Ne vidim baš ni jedan razlog da bi se neko iz "turističko-komercijalnog" razloga lomatao po ovoj surovoj planinčini da bi video nešto što bi trebalo da bude krater meteorita iz 1920. godine čiju verodostojnost ne mogu ni naučnici da potvrde !?
Ponedeljak 03.09.2012. 19:05
Има пуно разлога за организовање туристичких и научних обилазака Суве планине. Није потребно да се људи по њој ломатају, као што се ломатају по Алпима и другим неприступачним местима, већ могу веома лако да се прошетају и да уживају у дивној природи, ако ништа друго.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online