Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.01.2010.
09:29
Vestionline A

Amerikanac najbolji đak u Kraljevu

Osmogodišnji Amerikanac Dejn Hepner pohađa drugi razred Osnovne škole "Sveti Sava" u Kraljevu, u kojoj je i počeo školovanje pre dve godine. Srpski je počeo da uči tek u školi, a sada je jedan od najboljih đaka u razredu.

Mali Amerikanac među ostalom decom: Dejn hapner u zelenom duksu u sredini
Prema rečima učiteljice u Osnovnoj školi "Sveti Sava" Mirjane Risimović, učenik Dejn Hepner ravnopravno sa ostalim đacima u razredu pohađa nastavu na srpskom jeziku, a naučio je da piše i ćirilicu.

"U početku nije bilo lako, jer ja ne znam engleski jezik i sporazumevali smo se crtežima, mimikom, dolazio je i prevodilac. Vremenom je Dejn uz drugu decu naučio srpski jezik i sada bez problema komunicira sa učenicima u razredu", objašnjava učiteljica malog Amerikanca.

Đak iz Amerike, Dejn Hepner, piše ćirilicu i sa tek ponekom greškom u padežima, odgovara na pitanja. Ocene koje dobija bez privilegije, svrstale su ga među najbolje učenike u razredu. Uporedo sa školom u Srbiji ovaj dečak pohađa i jednu po američkom školskom sistemu, što mu nije teško jer su mu roditelji učitelji.

Direktor škole "Sveti Sava" Ljubomir Simović kaže da su svi u kolektivu nastojali da se Dejn ni po čemu ne oseća različitim u odnosu na druge đake.

"Zahvaljujući njegovoj učiteljici, koja je prošla posebnu obuku za rad sa decom, upornim radom uspela je da prevaziđe jezičku barijeru sarađujući sa Dejnovim roditeljima, i on se vremenom prosto stopio sa drugom decom i pohađa nastavu na srpskom jeziku, što nama čini posebnu čast", rekao je Simović.

Rojal Kraun u ljubičastoj opremi. Trenira ih dečakov otac
Mali Dejn kaže da ga najviše interesuje srpska tradicija, jer želi da nauči sve o zemlji u kojoj je počeo svoje školovanje.

"Znam šta je slava, kako se ovde slave Božić i Uskrs, a sve sam naučio o Svetom Savi po kome moja škola nosi naziv i čiji dan slavimo", rekao je Dejn.

On je dodao da voli svu decu iz razreda, sa svima se rado igra i van nastave, ali od svih u školi posebno izdvaja učiteljicu i jednog druga. "Najviše volim učiteljicu, jer mi je ona kao druga mama, ali i druga Petra Mišića sa kojim se igram", rekao je Dejn na tečnom srpskom jeziku.

Porodica Džoša i Kirsten Hepner živi u naselju Ribnica sa četvoro dece - dva sina i dve ćerke - u nesporednoj blizini škole "Sveti Sava" koju za sada pohađa samo najstarije dete, Dejn. Otac, Džoš Hepner je u januaru 2007. godine postao trener kraljevačkog kluba američkog fudbala "Rojal krauns", pa je i porodicu doveo u Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online