Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.09.2012.
04:03
Z. Gligorijević - Vesti A

Bez mita u otadžbini nema lečenja

Mada je stekla penziju, Slobodanka Milošević iz Milive kod Despotovca, koja od avgusta 1970. godine živi u Stokholmu u Švedskoj, ne planira da se vraća u zavičaj. U rodno selo je došla da bi brinula o 80-godišnjoj majci Kostadinki, koja je veoma bolesna.

Porodica Milošević na okupu
 


Povratak u rodno selo ne može da zamisli zato što je shvatila da se u Srbiji sve završava preko veze ili uz pomoć mita.


- Nedavno sam u Švedskoj operisala žuč. Ne znam kako bih to izvela u Srbiji. Kada sam odvela majku u bolnicu, nisu hteli da joj uključe terapiju. Tek kada smo dali novac, onda je sve moglo. Dobila je lekove koji su joj neophodni. To je strašno. Izgleda da ovde lekari sarađuju, razmenjuju informacije i znaju sve o pacijentu pre nego što stigne u bolnicu. Naime, moja majka je austrijski penzioner, jer prima penziju na ime mog pokojnog oca Radoša - ogorčena je Slobodanka.


Slobodanka hvali život u Švedskoj.


- Po zanimanju sam šnajderka i sedam godina sam šila kod kuće pre nego što smo otišli u inostranstvo, dok je moj muž Mile radio kao moler. I tamo sam malo šila kod kuće, a onda sam radila na pakovanju robe, a Mile je vozio viljuškar. Sin Saša je završio za kuvara, ali radi u magacinu pića. Da smo ostali ovde, možda bismo nekako napravili jednu kuću, ali ove dve nikako - kaže Slobodanka za "Vesti".

Slobodanka Milošević ispred kuće u Milivi
 


Seća se da je sa suprugom planirala odlazak u Australiju, ali im svekrva nije dozvolila, pa je zamolila svoju kćerku Katu i zeta Dragana Milosavljevića koji su već radili u Švedskoj da im pomognu. Oni su Slobodanki i Miletu poslali garantno pismo.


- Kao da je juče bilo. Sećam se kako smo krenuli s jednim koferčetom i dve kartonske kutije. Vozom. Bilo je strašno. Niti znaš gde ideš, niti šta te čeka. Mile je imao sreću jer ga je Luta Čuljko zaposlio. Taj Luta je u Stokholm odveo više od pola Despotovca. Ja sam promenila mnogo radnih mesta dok se nisam zaposlila u firmi gde je Mile radio. Posle je sve bilo mnogo lakše - priča Slobodanka.


Slobodnog vremena nisu imali. Dodatno su radili, a i sinovi Slobodan i Saša su rano počeli da im pomažu. U Stokholmu i danas svi žive. Nažalost, pre četiri godine ostali su bez sina Slobodana.


- Njegova supruga i sin ostali su u Švedskoj. Saša se oženio Šveđankom i ima dvoje dece. Zdravstvena zaštita u Švedskoj ne može da se poredi sa stanjem u Srbiji. Teško onom ko se ovde razboli, a nema para - zaključuje Slobodanka Milošević.
 

Kažnjavane zbog oca


Slobodanka kaže da su njen otac Radoš i stric Rala bili u četnicima i da su u školi maltretirali ne samo nju, već i njene dve sestre.


- Ja sam ponavljala četvrti razred, Branka treći, a Jovanka prvi. Kada sam učitelja Vladu pitala što me je oborio kad sam znala bolje od druge dece, odgovorio mi je da pitam oca Radoša. Strašno! Nikada to neću zaboraviti. Kad je rađena monografija o našem selu svačija kuća je uneta, samo naša nije. Još imaju taj pik na nas. Ne znam zašto se tako odnose samo prema nama, kad je cela Miliva bila u četnicima. Možda zato što je moj otac emigrirao - čudi se Slobodanka. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online