Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 31.08.2012.
10:18
Press A

Sveštenik i magarac krenuli za Vitlejem

Penzionisani katolički sveštenik Luli Konverse juče je prošao kroz Vrbas na svom putešestviju iz Francuske do Jerusalima, koje prelazi peške u društvu svog magarca Isidora.

Meštani Vrbasa nahranili i njega i magarca
 

Konverse je pre pet meseci krenuo iz Bezonsona u Francuskoj i pre nekoliko dana stigao je u Srbiju, prešavši 2.500 kilometara kroz Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Slovačku i Mađarsku. Njegov cilj je da do 25. decembra stigne u Vitlejem da se, kako kaže, pokloni svetom mestu Isusovog rođenja.

"Ovo je moj protest protiv atomskog naoružanja, najvećeg zla savremenog čovečanstva. Magarca nikad ne jašem, već mi pravi društvo i nosi šator, garderobu i sitne potrepštine. Iako ja imam 75, a Isidor 15 godina, ne smeta nam naša vremešnost ni po ovim vrelim danima", priča Luli Konverse.
 

On ističe da je u Srbiji svuda nailazio na dobrodošlicu i da je upoznao mnogo dobrih ljudi.
 

"Svi su gostoprimljivi, nude mi hranu, osveženje, smeštaj. Teško se sporazumevamo, ali ipak većina shvati zašto i gde putujem i svi odobravaju moje motive", ističe Konverse.

Gostoprimstvo nije izostalo ni u Vrbasu, pa je Francuz sa svojim magarcem brzo privukao pažnju prolaznika dok se odmarao na klupi u hladu. Dok su se deca zanimala sa Isidorom, koji je bio prava atrakcija, Konverse je pozvan u bife gde je počašćen i jelom i pićem. Ni Isidoru nije ništa nedostajalo, jer je jedan domaćin sa svog salaša doneo vreću kukuruza.

Uz pomoć Siniše Vulića iz Francuske, koji je trenutno u poseti rođacima u Vrbasu, razgovor sa Konverseom je protekao bez ikakvog problema.

Ovaj sveštenik je preko tri decenije angažovan u nekoliko mirotvoračkih i humanitarnih pokreta, uključen je u rad sa decom i u borbu za njihova prava, kao i u projekte za zabranu proizvodnje atomskog oružja, za smanjenje siromaštva i očuvanje prirode.

"Mnogi me pitaju zašto sam se odlučio da na ovaj put krenem sa magarcem. Jednostavno obožavam te životinje koje su ne samo uporne, već i miroljubive i smirene, čemu treba da stremi čitavo čovečanstvo", poručio je Luli Konverse, nastavljajući svoj put prema Jerusalimu.

Petak 31.08.2012. 10:21
Lepo putovanje, neka ga zdravlje posluži.
Petak 31.08.2012. 10:51
Ovaj covek je iznad svega i svih...bogatiji od svih onih koji misle da ako imaju novac i skupi vozni park ako se voze avionom i letuju u najlepsim mestima imaju svu srecu...Za srecu je eto potreban samo jedan magarac i dobro zdravlje...neka mu je srecan put i dobro stigao u mesto Hristovog rodjenja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online