Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 31.08.2012.
12:28
J. L. Petković - Vesti A

Pružićemo otpor svakom nasilju

Verujemo da postoji realna opasnost da Kfor podlegne pritisku Albanaca i ponovo krene u jednostrane akcije na severu, baš kao što su to nedavno učinili u selu Zupče, kada su napali barikadu, kaže Krstimir Pantić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice.

U razgovoru za "Vesti" on kaže da su u takvoj situaciji Srbi "spremni da pruže miran otpor nasilju Prištine".


Na poslednjoj sednici SO Kosovska Mitrovica bilo je reči o mogućoj akciji Kfora i Euleksa na severu, odakle te informacije?


- Dosadašnje iskustvo nas je naučilo da uvek kada se vrši smena komandanata Kfora dolazi do podizanja tenzija i jednostranih akcija koje imaju za cilj da promene realno stanje na terenu. A sve to da se albanskoj strani omogući bolja pozicija za pregovore koji se očekuje u septembru i oktobru. Zato verujemo da postoji realna opasnost da Kfor podlegne pritisku Albanaca i ponovo krene u jednostrane akcije, baš kao što su to učinili u selu Zupče, kada su napali barikadu. Čak je jedan italijanski vojnik Kfora, koji se služi srpskim jezikom, preko megafona prozivao Srbe na dvoboj! To je čista provokacija.
 

Zadovoljni Vulinom

 

Nedavno ste se sreli sa šefom kancelarije za KiM, kakva su vaša očekivanja od Vulina?


- Siguran sam da Aleksandar Vulin ima i volje i želje i hrabrosti da se uhvati u koštac sa problemima. On nam je rekao da će strogo poštovati Rezoluciju 1244 i Ustav, i mi smo to pozdravili i obećali mu punu podršku. Otvoreno smo s njim razgovarali o svemu, on nam je najavio da će Srbi iz pokrajine sigurno biti uključeni u pregovarački tim.

Uskoro Međunarodna upravljačka grupa ukida nadgledanu nezavisnost. Kako će se to odraziti na Srbe na severu?


- Ta međunarodna upravljačka grupa je sastavljena od zemalja koje su priznale Kosovo kao nezavisnu državu, a od njih ništa dobro nismo videli. Sve vreme su isključivo podržavali Prištinu i njenu nameru da stavi sever Kosova pod svoju kontrolu. Njihov odlazak suštinski neće ništa promeniti. Svi znaju da se Priština nikada nije usudila ni na kakve akcije ukoliko nije imala saglasnost međunarodne zajednice. U jednostrane akcije su kretali samo ako dobiju signal od njih.

Ima li opasnosti za vas?


- Jedina opasnost kojoj su Srbi izloženi je mogućnost da Kfor i Euleks potpuno stanu na stranu Albanaca, da zatvore alternativne puteve i počnu da oduzimaju lične karte, vozačke dozvole i tablice, i forsiraju uspostavljanje albanskih institucija. Iskreno se nadam da će biti nepristrasni, i da će situacija biti mirna. Srbi nikada neće pribegavati nasilju niti će koristiti oružje. Spremni smo da istrpimo svaku vrstu provokacija od kojih ćemo se braniti demokratskim vrednostima. Pružaćemo miran otpor nasilju.

Tražili ste poništavanje sporazuma u Briselu, iako je nova Vlada obećala da će ih sprovoditi?


- Sporazumi su i dalje priznati jer je u demokratskoj državi obaveza svake vlade da poštuje dokumente koje je prethodna potpisala, a ne samo delove tih sporazuma. Mi smo još krajem prošle godine podneli zahtev Ustavnom sudu Srbije da oceni ustavnost i zakonitost postignutih sporazuma, za čije delove verujemo da nisu u skladu sa našim Ustavom. Zbog toga mislimo da bi pre primene trebalo da se o njima izjasni Ustavni sud.  

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.09.2012. 15:12
Tako se jedino moze odbraniti sever Kosmeta Gandijevski jer ovi svetski silnici imaju mozga samo za silu ali ni jedna sila ne traje vecno.Samo tako braco sa Kosmeta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online