Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.08.2012.
16:10
Beta A

Aeromiting će biti veliki, ali ne i najveći

Iako su i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac i njegov naslednik Aleksandar Vučić predstojeći aeromiting povodom proslave 100 godina srpske vojne avijacije najavljivali kao najveći do sada, on će po broju zemalja učesnica biti manji od većine ovogodišnjih u Evropi, ali i od onog koji je u Batajnici održan 2009. godine.

Prema najavama organizatora na sajtu posvećenom aeromitingu, na predstojećoj proslavi jubileja srpske avijacije učestvovaće 11 država sa 27 aviona u letačkom programu i na zemlji, kao i ruska kompanija MIG, koja će predstaviti svoj novi model aviona Mig-29M2. Zbog niza nepredviđenih okolnosti, taj broj bi ipak mogao biti nešto manji.

Vidimo se u Batajnici

 

Aeromiting povodom 100 godina srpske vojne avijacije odžaće se 2. septembra na aerodromu Batajnica od 10 do 17 časova. Cena ulaznice je 200 dinara, a deca do sedam godina, invalidi i učenici osnovnih škola sa đačkom knjižicom gledaće miting besplatno. Kako se ne bi stvarale saobraćajne gužve deo Batajnice će biti zatvoren za saobraćaj. Kolima će moći da se dođe samo donekle, a do aerodroma će voziti autobusi GSP-a i Laste.

Do sada su učešće potvrdile Austrija, Bugarska, Danska, Italija, Rumunija, Rusija, SAD, Slovenija, Turska, Francuska i Mađarska. Iako su pozvane da učestvuju, Ukrajina, Crna Gora, BiH, Velika Britanija i Švedska odlučili su da pošalju samo delegacije.

Pre tri godine aeromiting na Batajnici okupio je 14 zemalja, odnosno tri zemlje više nego što će ove godine učestvovati, iako je broj aviona i helikoptera koje su gledaoci mogli da vide u nastupu bio 25.

Iako su dugo najavljivani kao zvezde programa, učešće akro grupe "Striži", koja leti na Migovima 29, sada je pod znakom pitanja jer je u Moskvi uhapšen komandir te jedinice Valerij Morozov zbog iznude, odnosno zloupotrebe službenog položaja. Najverovatnije je da "Striži" neće nastupiti u punom sastavu, odnosno sa šest aviona, već da će leteti sa tri ili četiri letelice.

Osim toga, od najavljenih letelica verovatno neće učestvovati ni rumunski školsko-borbeni avion IAR-99, zbog toga što je flota tih letelica privremeno prizemljena do završetka istrage nesreće u kojoj je, pre nedelju dana, jedan avion tog tipa pao kod Krajove, kada je poginuo njegov pilot.

Prethodni ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je 7. aprila na "Otvorenom danu" na aerodromu Batajnica da će aeromiting povodom 100 godina avijacije biti najveći do sada, dok je aktuelni ministar Aleksandar Vučić prilikom prve posete Generalštabu 31. jula rekao da će broj aviona u letačkom i u izložbenom programu biti najveći do sada, ne samo u Srbiji već i u regionu.

Da aeromiting koji će se predstojećeg vikenda održati u Batajnici biti manji i od većine ovogodišnjih smotri avijacija u Evropi govori i podatak da će, prema najavama, u Slovačkoj učestvovati takođe 11 država ali sa čak 35 aviona u programu.

U Engleskoj se već tradicionalno održavaju masovni aeromitinzi, pa je tako ove godine održana smotra pod nazivo RIAT u Ferfordu na kojoj su učestvovali predstavnici 21 države sa 109 aviona i helikoptera, kao i u Vedingtonu gde se okupilo 18 država sa 54 vazduhoplova.

Na proslavi 100 godina ruske vojne avijacije, koja je održana 12. avgusta u Moskvi, letelo je više od 100 aviona i helikoptera vazdušnih snaga Ruske Federacije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.08.2012. 16:20
Нису важни митинзи ни параде и колико авиона и тенкова на њима учествује колико је важно да се концепција и доктрина војске промијени да то једном постане права српска војска достојна славе Солунаца.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online