Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.08.2012.
14:24
Beta A

Predlog zakona SNS - a plagijat?

Poslanica Demokratske stranke i bivša ministarka pravde Snežana Malović optužila je poslanike Srpske napredne stranke (SNS) za plagijat jer su, kako je navela, u parlamentu predložili tekst dopuna Zakona o vanparničnom postupku koji je ranije podnelo Ministarstvo pravde. S druge strane, poslanik SNS - a Vladimir Cvijan tvrdi da njihov predlog nije plagijat.

U izjavi novinarima u Skupštini Srbije, Malović je rekla da je taj predlog, preko Vlade Srbije, 31. januara ove godine predložilo Ministarstvo pravde.

Malovićka je optužila poslanike SNS za plagijat, misleći na predloženi tekst dopuna Zakona o vanparničnom postupku koji je ranije podnelo Ministarstvo pravde
 

"Kada je došlo do promene Vlade Srbije taj zakon je povučen a onda, što predstvlja pravni nonsens i nekonzistenciju, predložen je od poslaničke grupe a ne Vlade Srbije, Ministarstva pravde ili državne uprave koja je nadležna za to", rekla je ona.

Malović je, takođe, kritikovala to što danas u parlamentu nema aktuelnog ministra

pravde i državne uprave već zakon obrazlažu predstavnici predlagača. Ona je dodala da nema nikakve zamerke na sam tekst zakona ali je dodala da se radi o "plagijatu" jer je poslanička grupa SNS uzela predlog zakona i podnela ga u svoje ime a ne u ime Vlade Srbije.

Mićunović: DS će glasati za predložene dopune

Poslanik Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović rekao je da predlog može da bude plagijat, a da zakon tek kad se usvoji ne može da bude plagijat. Mićunović je ipak poručio da će DS glasati za predložene dopune jer je to nešto što je predložila prethodna vlada i što predstavlja nastavak evropskog puta.

"Mi nećemo menjati mišljenje zato što smo u opoziciji i podržaćemo sve zakone koji idu našim putem evropskih integracija", rekao je Mićunović i pitao zašto je zakon predložila SNS, a ne vlada.

"Postavljam pitanje da li se neko plaši da dođe ovde i da obrazlaže zakon", rekla je ona. Govoreći o kritikama reforme pravosuđa koja je sprovedena dok je ona bila ministarka, Malović je rekla da ne veruje da je to stav Brisela, jer su u izveštaju Evropske komisije povodom kandidature Srbije "pozdravljeni koraci koji su preduzeti tim povodom".

"S obzirom da je u medijima plasirano da je 800 sudija učlanjeno u SNS i da su se oni pojavljivali na konferencija za novinare, ne čudi me što sadašnja Vlada ide ka tome da ispita reformu pravosuđa i sprovede reformu reforme", rekla je ona.

Bivša ministarka je nazvala "paušalnim" kritike reforme pravosuđa i ocenila da bez tih aktivnosti ne bi bila moguća borba protiv korupcije.

Cvijan: Predlog SNS nije plagijat

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Cvijan izjavio je da predložene dopune Zakona o vanpraničnom postupku nisu plagijat, kako tvrde poslanici Demokratske stranke (DS).

"Kao pravnik sam užasnut izjavom Snežane Malović (poslanice DS i bivše ministarke pravde) jer svako ko je pravnik zna da zakon nije autorsko delo, ni svojina pa ne može biti ni plagijat", rekao je Cvijan tokom rasprave u Skupštini Srbije i dodao da prethodna vlada jeste predložila dopune tog zakona, ali da su ove koje predlažu naprednjaci za nijansu bolje.

"Prethodna vlada je imala nameru da usvoji te dopune, ali nije preduzela korake a mi jesmo i to nije ista stvar", rekao je Cvijan i dodao da je u pitanju ista materija i da stoga mora biti sličnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online