Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 29.08.2012.
15:06
J. L. Petković - Vesti A

Dosta mi je demagogije!

Želeo bih da verujem da će nova Vlada Srbije imati konstruktivan pristup rešavanju problema, ne samo srpske zajednice nego svih građana na Kosovu kako bi se stabilizovala situacija, i na Kosovu i u regionu, kaže za "Vesti" Slobodan Petrović, zamenik Hašima Tačija i ministar za lokalnu samoupravu, inače lider Samostalne liberalne stranke.

Slobodan Petrović, zamenik premijera Kosova
 

Očekujete li promene za Srbe posle ukidanja međunarodne nadgledane nezavisnosti?

- Nesporno je da će doći do promene, ali pre svega u institucionalnom smislu. Smatram da će srpska zajednica podršku za ostvarivanje svojih prava dalje moći da ostvaruje kroz saradnju sa drugim međunarodnim institucijama koje ostaju na Kosovu. Pre svega mislim na Kancelariju Evropske komisije i na ambasade, posebno američku čiji uticaj neće biti smanjen.

Ispružena ruka Vulinu

Da li očekujete susret sa Aleksandrom Vulinom?
- Naša ruka je već sedam godina ispružena i stoji u vazduhu. Bez namere
da se bilo kome namećemo kao sagovornik moja vrata su otvorena za svakog ko je dobronameran.

Imaju li Srbi južno od Ibra razloga za strah?
- Naš posao nije da se sa strahom borimo već da učinimo sve da institucionalno sprečimo mogućnost da se desi nešto loše. Tako smo, kada je odluka o prestanku nadgledane nezavisnosti već postala činjenica, umesto jeftine demagogije radili na poboljšanju svih odluka Vlade i Skupštine, pa su zahvaljujući našem radu obezbeđene dodatne garancije za zaštitu srpske zajednice, pre svega SPC.

Možete im vi lično da im garantujete da neće imati problema?
- Nemam nijedan bezbednosni aparat kojim bih mogao bilo kome bilo šta garantovati, ali upornim insistiranjem na relaksaciji odnosa između Srba i Albanaca i aktivnom politikom pomirenja učinili smo da je bezbednosna situacija danas bolja nego što je bila juče.

Manipulacija strahom

Na severu se plaše novih akcija Prištine, imaju li razloga?
- Strahom se, i kad je opravdan i kad nije, na Kosovu lako i često manipuliše. Ne treba pričati u tim kategorijama. Mislim da u svakom procesu treba gledati šta je to najviše što naša zajednica može da dobije.

Zašto kosovska policija ne otkriva ubice Srba u Talinovcima?
- Neposredno posle ubistva u Talinovcu posetio sam sa zamenikom ministra policije Sašom Rašićem, kao i ministrom za povratak Tomićem meštane tog sela i podelio s njima tugu i strah. U skupštini i Vladi Kosova nekoliko puta smo insistirali na rešavanju ovog krivičnog dela, ali i na napade na povratnike u Žaču i Peći. Nećemo prestati da tražimo da nadležni organi reše ove i druge zločine.

Zašto smatrate važnim da Beograd kontaktira sa Srbima u kosovskim institucijama?
- Neko ko na izborima dobije najveći broj glasova srpske zajednice ima najbolji uvid u njihove probleme i očekivanja. U dijalogu između Beograda i Prištine doneta su rešenja od kojih su neka štetna po građane, a neka se ne mogu implementirati. Da smo bili konsultovani tokom dijaloga do ovoga ne bi došlo, pre svega mislim na dogovor o slobodi kretanja kojim su administrativne prepreke zamenjene finansijskim.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 16:25
srbin izabran od albanaca ne moze biti predstavnik srba, vec predstavnik albanaca.
Sreda 29.08.2012. 18:02
sjeme mu se zatrlo.
Sreda 29.08.2012. 18:29
kuj si sad pa ti?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online