Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.08.2012.
03:25
Beta A

Prosvetarima povišica od dva odsto u oktobru i aprilu

Zaposlenima u prosveti ponuđeno je povećanje zarada od dva odsto u oktobru 2012. godine i još dva procenta u aprilu 2013. godine, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Početak školske godine neizvestan: Vlada Srbije dala ponudu, sindikati razmišljaju
 

"To nije dovoljno, imajući u vidu materijalnu situaciju građana, ali je najviše što možemo da ponudimo s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji", rekao je Dinkić posle sastanka sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti.

On je naveo da je novu vladu zatekao budžetski deficit od 230 milijardi dinara i da zbog toga nema novca za veću povišicu plata prosvetnih radnika.

Dinkić je objasnio da će se ponuđena povišica odnositi i na ostale zaposlene u javnom sektoru i da će o tome razgovarati u četvrtak sa zaposlenima u zdravstvu.

Sindikati nezadovoljni

Predstavnici reprezentativnih sindikata najavili su da će predlog povećanja plata predočiti najvišim organima u svojim sindikalnim organizacijama, koji će i odlučiti o tome da li će on biti i prihvaćen.

 

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da bi odgovor sindikata trebalo da bude poznat do naredne sednice vlade, odnosno do četvrtka, 6. septembra.

 

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je da taj sindikat nije odustao od štrajka upozorenja koji je najavljen za 3. septembar, a protest će početi u 12.00 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

 

Prema njegovim rečima Unija sindikata ima članove u oko u 700 škola u Srbiji i tog dana nastavu će držati samo učitelji koji preuzimaju prve razrede.

On je rekao da nijedan zahtev Unije sindikata nije ispunjen, jer je ta organizacija zahtevala povišicu od pet odsto u oktobru.

 

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović rekao je da ne veruje da će njegov sindikat pristati na ponudu o povišici, jer se njom degradiraju zaposleni u prosveti.

Prema njegovim rečima, u oktobru bi trebalo da bude doneta uredba kojom će svim zaposlenima u predškolskom obrazovanju biti izjednačene zarade, bez obzira na to u kom mestu ili opštini rade.

Uredba bi trebalo da važi od početka naredne godine, dodao je Dinkić i najavio da će Vlada pronaći sredstva da isplati otpremnine nekadašnjim prosvetnim radnicima u Vojvodini.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rekao je da vlada namerava prosvetnim radnicima i dalje da isplaćuje jubilarne nagrade, kao i Svetosavske nagrade.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.08.2012. 08:35
i to im je mnogo... s jedne strane - imaju ubedljivo najmanje radnih dana a sa druge strane kao rezultat njihovog "rada" svake godine iz školskih klupa "izlaze" sve veći bilmezi ... da Bog sačuva...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online