Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.08.2012.
16:09
G. Otašević - Vesti A

Oganj nam je bio za petama

Gornja Gorevnica kod Čačka - Borka Blagojević vezala je kravu i june za kajsiju pored kuće, pozajmila dve bale slame od devera i privija uz sebe dvoje unučadi.

- Spasli su nas bog i Ranko izbeglica - priča nam žena gorko.


Noć između subote i nedelje provela je na denjku slame, pored goveda, strahujući da se vatra ne povrati. Više nema ni štalu ni seno, oganj je to progutao i stalno joj se u um vraćaju slike iz požara.


- Videla sam da nas vatra opkoljava sa svih strana, za mnom idu unučad i krave, a meni se po glavi mota da nam nema spasa. Srećom, Ranko je motorkom presekao drveće oko kuće, da ne prenese vatru, i traktorom izorao jedan krug oko građevina, te napravio rov. Tako smo se sačuvali.

Privremeni smeštaj

Predrag Marić (levo) i Velimir Ilić

Ministar za građevinu Velimir Ilić je rekao da "nijedan stanovnik Gornje Gorevnice neće ostati ugrožen, ni njegov problem nerešen".
- Apelovali smo na stanovništvo da ne ulazi u područje ugroženo požarom, jer to ne može da se reši bez tehnike i znanja. Policija je prošle noći čak bila primorana da sa ugroženog terena izvuče jednu ženu s detetom i, hvala bogu, niko nije poginuo - rekao je Ilić.
On je naveo da je za pogorelce, kao privremeni smeštaj, obezbeđeno 12 stanova u Čačku iz fonda Direkcije za izgradnju, ali i da ima praznih kuća u selu gde se mogu smestiti.


Ovo je samo jedan od mnoštva sličnih prizora u Gornjoj Gorevnici. Samo 24 sata ranije, selo udaljeno od Čačka 15 kilometara na sever bilo je pretvoreno u buktinju na mnogim mestima, a vatra, krećući se nepredvidivo, nemilice je gutala borovu šumu podignutu pre tri decenije.


- Požar je sada lokalizovan. Ostala su još dva ili tri džepa, ali ćemo ubrzo i to rešiti - saopštio je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije u MUP-u Srbije.
Pogorelci su brojali šta im je požar odneo uzdajući se da ono što je već izgorelo ne može opet da se zapali. U zaseoku Blagojevići na jednom zgarištu zatekli smo Rajka Miloševića (47) kako bespomoćno gleda u štalu koja je još tinjala.

Na Tari i dalje besni požar

Iako je kiša počela da pada požar u selu Zaovine na Tari koji je zahvatio oko 1.000 hektara i dalje nije pod kontrolom, izjavio je načelnik odeljenja za vanredne situacije Zlatiborskog okruga Zoran Milojević.
On je rekao da ekipe na terenu čine sve da se zaštiti zaselak, svim raspoloživim sredstvima gasi se požar i prokopavaju protivpožarne barijere.
Prokopani su protivpožarni putevi na nekoliko poteza i zaštiti desetak raštrkanih kuća u zaseocima Rujevice, Kostići, Đurići i Trifkovići.
Zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačkih jedinica Užice Aleksandar Lazić rekao je da se požar zbog jakog vetra od Zaovina proširio u pravcu Mokre gore, Stolca i Oštrelja. Na terenu je 50 vatrogasaca kojima je tokom dana iz vazduha pomagao ruski avion i helikopteri MUP-a Srbije.

- Ovo je domaćinstvo moga dede po majci, Dragojla Blagojevića, koji je ušao u devedesetu. Seo je u kuću da ruča i kad se ponovo pomolio napolje domaćinstvo je već bilo u plamenu. Pošao je ka traktoru da njime beži iz tog pakla i u to sam ja naišao iz Čačka - priča Rajko.


Milošević kaže da je seo na traktor koji je već bio vreo i pokazuje nam plik na desnoj butini.

Pomoć avijacije

- Veliku pomoć u gašenju požara pružila je avijacija. Telefonom sam pozvao direktora policije Milorada Veljovića, uputio je tri helikoptera za gašenje i jedan za podršku. Vodu su zahvatali iz jezera na Čemernici, kod fabrike Domis u Miokovcima. Kapacitet jednog je 3.000, a druga dva po 1.200 litara. U subotu po podne u pomoć nam je pritekao i ruski avion berijev 200 koji uzleće iz Niša sa 12 tona vode. Za let između niškog aerodroma i Gornje Gorevnice bilo mu je potrebno po 20 minuta, i još 20 za punjenje - rekao je gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić.

- Gorelo je svuda oko nas, kao da smo prolazili kroz pakleni tunel. Nekako sam uspeo da traktorom odvezem dedu na sigurno, i sad je u Čačku.


Dragojlo je ovde živeo sam, a pomagali su mu preko dana Rajko i Rajkov otac Vitomir Milošević (73). Vatra nije poštedela nijednu od 12 građevina u domaćinstvu, a od senika s dva vagona hrane ostali su samo betonski blokovi.


- Goreli su zaseoci Kosmaj, Jeljen, Bačevci, Rudnik, zapalilo se selo. Vatra je progutala naše vagonske kace i burad. Srećom, ovce su bile puštene, stradao je samo jedan pas, vezan uz senaru - priča Vitomir Milošević.


Ukućani su juče gledali po selu, ne bi li našli svojih 14 ovaca. Primećene su kasnije na vencu iznad kuće. Treba im vode i soli, a za hranu nema ničeg. I trava i seno, gde nije izgorelo, mirišu na tešku paljevinu, garež i dim, ovca to neće.


Ognjena subota mnogima je u Gornjoj Gorevnici zagorčala život, a neki su već halalili štetu, kao Radoslav Blagojević (66) iz najteže pogođenog zaseoka nazvanog po ovom prezimenu.


- Oprostio sam se s voćnjakom iznad kuće, a izgoreli su mi i staro seno i slama ispod avlije. Kao nekom srećom vatra je došla do ćoškova domaćinstva i tu je stala. Možda nas je spasla i stara cerova šuma koja je, svojom zelenom gorom, zaustavila vreo vazduh iz zapaljenog borovnjaka, odmah pored nje. Sećam se da mi je pokojni otac govorio: "Ne sadi bor, ako se zapali niko ga ne može ugasiti" - ispričao je Radoslav reporteru lista "Politika", koji je svoju reportažu ustupio "Vestima".
Užarena stihija je u selu Gornja Gorevnica spržila oko 600 hektara četinarske šume.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online