Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.08.2012.
17:24
Blic A

"Vatra mi je sve progutala, dedu smo izvukli u poslednji čas"

Uz pomoć vatrogasaca iz Valjeva uspeli smo u poslednjem trenutku da izvučemo iz kuće devedesetogodišnjeg dedu, ali kuću i imanje nismo mogli da spasemo jer je vatra nadolazila skoro sa svih strana, priča za “Blic” Rajko Milošević (47) iz Gornje Gorevnice, koji se, poput stanovnika sela u okolini Čačka, reonu Tare, Vrškoj Čuki kod Zaječara i u selima kod Brusa, dva dana borio sa vatrenom stihijom.

Vatrena stihija napravila pustoš (Foto: Ilustracija)
 

Za domaćinstvo porodice Milošević iz Gornje Gorevnice opasnost je, nadaju se, svi prošla, ali je vatra iza sebe ostavila pravu pustoš. Na oko pet hektara imanja izgorela je u potpunosti jedna kuća, dok su druge dve znatno oštećene.

Na mestu gde su bile štale, ambar, bačvara, poljoprivredne mašine, senik, šljivik ostalo je samo zgarište iz koga vatra i dalje tinja. Na lice mesta već su izašle prve ekipe koje treba da procene štetu koju je pretrpelo domaćinstvo porodice Milošević.


Meštani ovog sela kod Čačka uglavnom kažu da pomoć koja je stigla nije bila dovoljna da zaustavi vatrenu stihiju.

- Do moje kuće vatrogasci nisu ni stigli nego smo nas pet-šest pokušavali da ugasimo

požar. Vatra je počela da se razgoreva još oko četiri sata ujutro, ali je helikopter u ova sela stigao tek oko podneva. A to je za moje imanje i štalu bilo kasno - kaže Radoš Blagojević, koji dodaje da imanje izgleda kao da je tajfun prošao.

Uputstva za zaštitu

Sva ugrožena domaćinstva od vatrogasaca su dobila i uputstva kako da se zaštite.
- Sklonite sve granje i rastinje iz dvorišta, važno je da čuvate kuću. Voda je u cisternama gore na putu, dovlačite je i iz vaše česme polivajte ovo drveće. Mi ćemo vas obilaziti s vremena na vreme. Ako dim postane pregust, spasavajte se, životi su najvažniji - govorili su vatrogasci.

Uprkos neprospavanoj noći, Blagojević je već počeo da pravi štalu gde bi smestio životinje koje su privremeno bile vezane za drvo šljive ispred kuće. Na sličan način sa vatrom su se borili i u drugim kućama ovog sela. A. T. (25), koji je iz Čačka došao da pritekne u pomoć roditeljima, kaže da su najveći deo posla na gašenju sami uradili.


- Da nije bilo komšije koji je sa bagerom pomagao da napravimo rovove i zaustavimo vatru, ne znam šta bi se desilo. Uspeli smo da spasemo dom, ali je pomoćna prostorija “malo preplanula” - priča i pored teške muke uz osmeh naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.08.2012. 08:10
Ovo je za žaljenje, nikada se ne zna kada će udariti viša sila.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online