Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.08.2012.
12:31
Z. Marjanović - Vesti A

Vatra na kućnom pragu

Nekoliko stotina vatrogasaca iz svih krajeva Srbije, pripadnika Žandarmerije, vojske i na hiljade meštana iz ugroženih sela proteklu noć su proveli pokušavajući da stave pod kontrolu požar koji je izbio u petak uveče u selu Gornja Gorevnica kraj Čačka. U požaru je povređeno troje ljudi, a vatra nošena jakim vetrom proširila se na okolna sela u kojima su izgorele tri kuće, na desetine štala i pomoćnih objekata i više od hiljadu hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta.

Ljudi su se borili da izađu iz vatrenog obruča koji se zatvarao neverovatnom brzinom, o čemu svedoči i reporter "Vesti", koji je u jednom trenutku bio u opasnosti da ga plamen zarobi. 

Ipak, zbog nešto niže temperature vazduha prošle noći, koju su meštani proveli

dežurajući pored svojih kuća i pored seoskih puteva, vatra se naizgled primirila, ali požar i dalje nije pod kontrolom i prema poslednjim podacima, vatra se kretala ka selu Koviljača, a moguće je, u zavisnosti od vetra, i da promeni pravac ka drugim selima.
Još prvog dana požara meštani sela zahvaćenih vatrenom stihijom su pozvani da napuste svoje domove jer požar nije bilo moguće kontrolisati, ali pozivu se odazvao mali broj meštana za koje je obezbeđen smeštaj u seoskom domu u selu Prijevor.

Dva dana traktore nisu gasili: Meštani ne odustaju od borbe sa stihijom
 


Prema rečima Dragoslava Markovića (73) iz Gornje Gorevnice, većina žitelja ovih sela odlučna je da ostane u svojim kućama i da svoju imovinu brani po svaku cenu.

Njima su u pomoć pritekle stotine komšija iz okolnih sela koja nisu ugrožena požarom, ali i 300 pripadnika Žandarmerije i Vojske Srbije koja je na raspolaganje stavila i svoju mehanizaciju za gašenje požara. Takođe, u obuzdavanju vatrene stihije učestvovao je i veliki broj šumara iz Čačka, Ivanjice, Kraljeva i Gonjeg Milanovca, kao i brojni građani koji su na svoju ruku i vođeni savešću došli da pomognu ljudima u nevolji.

Bukti širom Srbije

Požarima su zahvaćena i područja Zlatibora, Kopaonika, Ljubovije, Malog Zvornika i Zaječara. Posebno je dramatično na Tari, gde gori 300 hektara šume u Zaovinama.
- Taj požar i dalje nije pod kontrolom. Gori borova i bukova šuma i manja površina livada, ali kuće nisu ugrožene - izjavio je Petar Rakić, komandir vatrogasno-spasilačke jedinice u Bajinoj Bašti.

- Moja kuća i imanje su daleko od požara, ali već dva dana sam zajedno sa ljudima iz ovih sela, jer želim da dam svoj doprinos da se zaustavi požar koji se ne pamti u ovim krajevima - kaže za "Vesti" Milan Spasojević iz sela Vranić kod Čačka.

 

Prema rečima Dragiše Bročića, načelnika sektora za vanredne situacije Policijske uprave u Čačku, požar je najverovatnije izazvan ljudskim nemarom, ili kvarom na elektrovodovima, a do sada je načinjena šteta koja se meri milionima evra. Dramatično je bilo na svakom mestu gde se požar pojavljivao iznenada, ali najdramatičnije je bilo, ipak, u borovoj šumi u Gornjoj Gorevnici gde je vatra progutala četinarsku šumu na površini od 600 hektara, ali još je veći problem bio spasavati kuće koja se nalaze u blizini šume jer je plamen bio visok i preko 50 metara.

U akciju uključeni i pripadnici Vojske Srbije

- U ovom trenutku prioritet je da zaustavimo požar, ali i sada je već jasno da je šteta ogromna jer je izgorela sađena borova šuma starosti oko pola veka i proći će mnogo vremena da se teren sanira i ponovo zasade četinari - istakao je Đuro Gvozden, direktor šumskog gazdinstva Srbijašuma iz Gornjeg Milanovca.
Prema izjavi Predraga Marića, načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije očekuje se da uz pomoć ruskog aviona za gašenje požara i tri helikoptera požar biti stavljen pod kontrolu, ali meštani ugroženih sela, ipak, pomoć očekuju sa neba u nadi da će vremenska prognoza po kojoj stižu kišni oblaci ovog puta biti tačna.
 

Pozdrav braći Rusima

Ako su se ikada meštani sela oko Čačka obradovali Rusima, onda je to bilo preksinoć kada je područje zahvaćeno požarom nadletao ruski avion za gašenje požara berijev be-200 i u blizini najugroženijih kuća izručio dragoceni teret. U tom trenutku niko nije krio oduševljenje, a, prema najavama, u toku današnjeg dana ovaj i još jedan ruski avion koji treba da stigne na niški areodrom nastaviće sa gašenjem požara u selima između Čačka i Gornjeg Milanovca.

 

Traktoristi heroji drame

Sve što je u selima zahvaćenim plamenom moglo da hoda uzelo je učešće u gašenju požara, ali pravi heroji drame koja se odigrava u selima oko Čačka i Gornjeg Milanovca su traktoristi koji već dva dana neprekidno vuku cisterne za vodu.
- Svi oni koji imaju traktorske cisterne dva dana nisu gasili traktore, a neće ih gasiti sve dok požar ne bude potpuno ugašen jer je u ovom trenutku najbitnije spasavati ljude i imovinu. Ovako nešto do sada nisam doživeo i voleo bih da je sve ovo samo ružan san - kaže za "Vesti" Mirko Milovac, jedan od meštana koji je dao veliki doprinos u spasavanju kuća domaćina u selima u kojima besni vatrena stihija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online