Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 24.08.2012.
08:56
Politika A

Ko skrene pogrešno - 5 dana zatvora

Kaznu od 5.000 dinara za nevezivanje pojasa ili neuključivanje migavca, vozači sve više menjaju za pet dana iza rešetaka.

 Radije u zatvor, nego da plate za prekršaj
 

Ima i obrnutih primera - da se od zatvora krivci spasavaju plaćanjem i do 150.000 dinara.

Ipak, zvanična statistika koja bi potkrepila ovu tvrdnju ne postoji. Tačnije, ne postoje precizni podaci koliko vozača novčanu kaznu zameni zatvorom, niti koliko njih na kraju "plati” svoj prekršaj, piše Politika.

Vozaču sud može da izrekne novčanu kaznu umesto zavorske ukoliko je upravljao vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili odbio da se podvrgne alko-testu, ukoliko nije zaustavio vozilo ispred pešačkog prelaza na kome se nalazio najmanje jedan pešak, kada mu je semaforom ili znakom policajca prolaz bio zabranjen, ako je vozio bez vozačke dozvole ili brzinom većom od 70 kilometara na sat....

Izvesno je da je od ukupnog broja prekršajno osuđenih zatvorenika koji su prošle godine otišli na izdržavanje kazne, nešto malo manje od trećine njih iza rešetaka bilo zbog saobraćajnih prekršaja. Prema izveštaju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, od 10.235 prekršajno osuđenih na zatvorsku kaznu, njih 3.240 je iza rešetaka bilo zbog saobraćajnih prekršaja.

Sudija Zoran Pašalić, vršilac funkcije predsednika Višeg prekršajnog suda rekao je da ne postoji evidencija koliko se novčano kažnjenih vozača odluči da ode u zatvor. On je napomenuo da kada se to i desi, uglavnom je reč o onima koji u zakonskom roku od 15 dana ne uplate novac, pa je sud prinuđen da im novčanu kaznu preinači u zatvorsku. Ima i onih koji samostalno traže da to "završe” tamnovanjem.

Maksimalna kazna koja može da se "odleži” u zatvoru, podseća Pašalić, je 60.000 dinara, što bi bilo 60 dana zatvora. Ako dug prelazi taj broj, ostatak se naplaćuje prinudnom plenidbom.

"Mislim da je ljudima ipak draža sloboda i da će sve da učine da ne odu u zatvor. Sudije izlaze u susret građanima i omogućavaju im da visoke novčane kazne otplate na nekoliko rata", dodaje Pašalić.

Petak 24.08.2012. 10:12
" Sudije izlaze u susret građanima i omogućavaju im da visoke novčane kazne otplate na nekoliko rata", Samo što je nekome i deset hiljada dinara velika kazna.
Petak 24.08.2012. 09:47
Neverovatno - za ne davanje zmigavca traze 1/3 slabije plate. Ne davanje zmigavca prakticno i nije nikakav (veci) prekrsaj. Sam zmigavac zna cesto biti pokvaren, pa to nije nikakav pouzdan indikator, neki ga zaborave iskljuciti, drugi ga daju prerano. Daleko su opasniji oni koji daju zmigavac, pa se nasilno ubacuju ispred nekoga (seku ga), primoravajuci onog iza (ili ispred ako skrece ulevo) da koci.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online