Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 21.08.2012.
16:54 >> 20:22h
b92 A

"Ne može samo Srbija da daje, a Priština da uzima"

Premijer Ivica Dačić kaže na sednici Saveta bezbednosti da je Beograd spreman na dijalog sa Prištinom, ali da moraju obe strane da pokažu volju za kompromis.

 Srbija "neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu" : Ivica Dačić
 

"Ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima. Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer se ne zasniva na dogovoru već na nametanju", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM.

Ivica Dačić izjavio da je Beograd spreman na dijalog o Kosovu na visokom nivou.

Šef UNMIK-a Farid Zarif izjavio je da treba oživeti politički proces na Kosovu i nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

"Nova vlast u Srbiji namerava da sprovede sve do sada dogovorene porazume, uz insistiranje da to mora da uradi i Priština. Iako tehnički dijalog treba nastaviti, on nije dovoljan. Srbija je spremna na dijalog na visokom nivou. Ne mogu se izbegavati pregovori o bilo kom nerešenom pitanju", rekao je Dačić u obraćanju Savetu bezbednosti.

On je istakao da naša zemlja ostaje suštinski privržena procesu koji će konačno dovesti do trajnog mira izmedju Srba i Albanaca, ističući da su tehnički pregovori uz posredovanje EU deo tih napora.

Dačić je iskoristio priliku da jasno stavi do znanja da Srbija "neće nikad i ni pod kojim uslovima, implicitno ili eksplicitno, priznati nezavisnost koju su jednostrano proglasili organi etničkih Albanaca na Kosovu", jer ona, kako je rekao, nije rezultat uzajamne saglasnosti.

"Naša država će zauvek biti jedinstvena po ovom ključnom pitanju", poručio je Dačić. Prema njegovim rečima, Srbija namerava da i dalje brani svoj ustavni poredak, koristeći isključivo miroljubiva sredstva koja joj kao demokratskoj državi, članici Ujedinjenih nacija, stoje na raspolaganju.


Premijer je, medjutim, istakao da "treba zahtevati da obe strane pokažu političku volju za kompromis":

"Ne može Beograd stalno da daje, a Priština stalno da uzima. Takav pristup neće nikad dovesti do legitimnog i održivog sporazuma, jer se ne zasniva na dogovoru već na nametanju".

Dačić je rekao da su tokom perioda pisanja izveštaja Ban Ki Muna, građani Srbije izabrali novu vlast, čiji je prioritet "mir, bezbednost i stabilnost" u našem regionu.

"Moja vlada je spremna da se u dobroj veri angažuje na svim nivoima, kako bi se postiglo medjusobno prihvatljivo, sveobuhvatno rešenje za konačni status Kosova", poručio je Dačić.

Dačić je rekao da su nekadašnji neprijatelji Srbije posle drugog svetskog rata krenuli u stvaranje Evrope, oličene u EU, čiji deo sada Srbija želi da postane, dok na prostoru bivše Jugoslavije dve decenije posle ratova narodi i dalje ne mogu da žive zajedno. Dačić je naglaso da će zato Kosovo biti prioritet Srbije, i da "smo spremni dijalogom da dođemo do rešenja". Dačić je naglasio da je deo problema i u nedostatku međunarodnog konsenzusa po pitanju Kosova.

Premijer se zadovoljan vratio u Srbiju : Sednica u pozitivnoj atmosferi

 

Premijer Srbije Ivica Dačić ocenio je da je današnja sednica Saveta bezbedbnosti UN o Kosovu posle niza godina bila "možda najkonstruktivnija i protekla je u pozitivnijoj atmosferi u odnosu na prethodne sednice".

 

Dačić je u izjavi za RTS rekao da je na sednici izneo spremnost Srbije da se nastavi dijalog, kao i da se sprovedu svi zaključi i sporazumi koja je prethodna vlada postigla, što je, prema njegovim rečima, "svima bilo prihvatljivo na sednici, bez obzira što postoje različita tumačenja i shvatanja problema Kosova".

 

"Bez obzira što u Savetu bezbednosti sede zemlje koje nisu priznale nezavisnost i one koje jesu, mislim da su tonovi bili veoma drugačiji. Čak su mnoge zemlje koje to do sada nisu izražavale, osudile incidente nad Srbima, osudile su nasilje nad povratnicima. Svi su izrazili podršku istrazi o trgovini ljudskim organima. Ja sam zadovoljan tokom ove sednice", rekao je Dačić. On je naveo da je i pored pozitivnog pristupa i konstruktivne atmosfere, svako polazio od svojih polaznih osnova.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.08.2012. 18:47
hm zato smo i izgubili kosmet , nadam se trenutno a ne stalno , zato sto nama ne treba neprijatelj , mi smo neprijatelji sami sebi , prvo nas je nato bombardovao DOK SLOBO NIJE REKAO DOSTA , kada JE NAROD HTEO da idemo DO KRAJA , a onda nam je sloba ostavio 1244 , posle slobe dosla zutica ,koja je sa botom na vlasti dovela tu rezoluciju do iluzornosti .. i sta sad ajde da se svi mi koji smo patriotski nastrojeni ,posto ne mozemo nista da ucinimo da sebi medjusobno povadimo oci i da porazbijemo bubne opne Eeeee NE. realna je da trenutno ne mozemo nista da ucinimo za ceo kosmet , ali je i realno da se pacifikacijom trenutnog stanja na kosmet uvodi kosovorepubljik i na severu...
Utorak 21.08.2012. 21:09
Naši najveći neprijatelji su SAD, Engleska i ostale zemlje koje su nam otele teritoriju i pričaju o svršenoj stvari. Nisu ni svesni da na taj način blokiraju bilo kakve pregovore i da vode ka obračunu i nasilju. Njihovi stavovi su protiv srpskog naroda i to im nećemo oprostiti. Posle ovih drskin i neumerenih izjava ne moramo o ničenu više da pregovaramo. Ove tzv 'prijatelje' treba u potpunosti ignorirati, a ne s njima voditi umiljate razgovore i skupljati se na koje kakvim proslavama. Oni se ponašaju kao da smo mi malouman narod.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online