Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 21.08.2012.
13:07
D. Dekić - Vesti A

Na lavove spiskali milion evra

Lavovi, zmije, divlje mačke i papagaji smešteni u zoo-vrtu na Paliću koštali su građane Srbije tokom četvorogodišnjeg mandata prethodne vlade gotovo milion evra. Toliko je novca na te životinje potrošilo Ministarstvo životne sredine koje je sada ukinuto, a skupu priču koja siromašnoj Srbiji daje epitet zemlje čuda, obelodanio je prvi potpredsednik aktuelne Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

 

Kad je ukinuto Ministarstvo za životnu sredinu, brigu o tom poslu preuzelo je Ministarstvo energetike koje je preuzelo i trošak, ali ne namerava da plaća i dalje.
Jer, Aleksandar Vučić kaže da Ministarstvo energetike plaća milion dinara mesečno za tri lava na Paliću.


- Može li iko da objasni kakve to veze ima s energijom, osim ako rika lavova ne proizvodi struju?!- zapitao je Vučić povodom nerazumnog troška.

Vlasnik tih lavova, ali i tri divlje mačke, dve mambe i sedam retkih papagaja na koje je rasipan državni novac bilo je Ministarstvo životne sredine koje je vodio visoki funkcioner Demokratske stranke Oliver Dulić. On je iz Subotice, kojoj pripada Palić, gde je njegov brat Modest je gradonačelnik. Ministarstvo je 2009. godine sufinansiralo izgradnju novog objekta za žirafe, vrednog oko dva miliona dinara.


Zorana Mihajlović, aktuelni ministar energetike, rečima "strašno, ali istinito", potvrdila neverovatnu je priču o milionskom trošku. Prema njenim podacima, Dulićevo ministarstvo 2010. i 2011. samo za lavove platilo je dva miliona dinara. Ministarka obećava da će o detaljima da govori kada svi ugovori budu analizirani i ukazuje da postoji sumnja u nenamensko trošenje sredstava i zloupotrebu zakona.


O astronomskim troškovima za subotički zoo-vrt, međutim, ne znaju Dulićeve kolege, ministri iz bivše vlade. Milutin Mrkonić kaže da prvi put čuje za to. Iznenađen je i Petar Škundrić, koji je ministrovao od 2008. do 2011. Direktor Z00 vrta na Paliću Helena Sagmajster tvrdi da je dato mnogo manje od milion evra.


- Mi zbrinjavamo povređene i životinje zaplenjene na granici, što je zadatak ministarstva. Imamo sedam lavova i za njih nam nije plaćano, a za sitne gmizavce i povređene ptice za koje godišnje dobijemo milion dinara (oko 10.000 evra), što je nedovoljno - kaže ona.
 

Nikad čuo


Oliver Dulić kaže da je ministarstvo koje je vodio finansiralo prihvat divljih životinja.
- Međutim, ne znam o kakvim je lavovima reč u ovom slučaju - rekao je Oliver Dulić.


Po zakonu zver na ulici


- Prema zakonu, kada se lav nađe na ulici, inspekcija ga upućuje na čuvanje u zoo-vrt i plaća nadoknadu. Svima je jasno da lav nije mogao da se nađe na ulici. Ministarstvo više neće da plaća milione, a životinje će biti propisno zbrinute - kaže ministarka Mihajlović.


Ministarstvo obukao i obuo


Olivera Dulića su nazvali Privrednik kad se otkrilo da je vlasnik dve subotičke firme koje su sarađivale sa 70 budžetskih korisnika. Prozvan je i za basnoslovan trošak na akciju Ministarstva za životnu sredinu Očistimo Srbiju. Ali, i za oko milion evra potrošenih u 11 javnih nabavki prošle godine. A kupovane su kožne jakne, tašne i kaiševi od Mone za 4,93 miliona i cipele i čizme od Brankodeksa za 1,7 miliona dinara. U DS-u se govori da je Boris Tadić zbog toga spreman da ga se odrekne.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.08.2012. 14:18
A šta je sa onim žirafama?
Utorak 21.08.2012. 14:50
Hoće li Dulić da odgovara, ili sve može da se uklopi u neki od postojećih zakona?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online