Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 19.08.2012.
10:47
RTS, Beta A

Počeo Ramazanski Bajram

Muslimani danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika, koji počinje izlaskom sunca. Tokom trodnevnog Bajrama, muslimani širom sveta organizuju svečanosti, posećuju rodbinu, prijatelje i komšije.

Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom u džamiji, pod nazivom bajram namaz, čime se najavljuju veseli praznični dani.

Prvi dan Bajrama počeo jutarnjom molitvom u džamiji, pod nazivom bajram namaz
 

Nakon jutarnje molitve u beogradskoj Bajrakli džamiji, muftija srbijanski i zamenik reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić rekao je da biti povezan sa Bogom i biti u zajedništvu povezan sa Bogom, jeste ono što podiže nivo svesti i moral.

Centralna Bajramska molitva Rijaseta Islamske zajednice Srbije, koju je predvodio Reis Adem Zilkić, održana je u Stambol džamiji u Novom Pazaru, a glavni muftija Muamer Zukorlić predvodio je centralnu molitvu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji u Pašinoj džamiji u novopazarskom naselju Svojbor.

Neki od običaja za ramazanski Bajram su da pre namaza treba jesti neparan broj urmi. Zatim, toga dana, treba nositi najlepšu odeću, namirisati se i ukrasiti. Takođe, do džamije treba ići jednim, a vratiti se drugim putem. Bajramska sofra je sada već tradicionalna manifestacija kojom Islamska zajednica Srbije obeležava taj, jedan od dva, najveća muslimanska praznika.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (deseti mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita", jer obeležava kraj jednomesečnog posta. Potom slede dani veselja - dani Bajrama.

Nikolić čestitao Bajram

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Reis-ul-ulemi Islamske zajednice Srbije Ramazanski Bajram muslimanskim vernicima i predstavnicima. Nikolić je podsetio sve vernike da je Bajram radostan praznik, "jer nas podseća na prolaznost života i na to da je odricanje i žrtva prema bližnjima najveća radost za sve ljude dobre volje".

 

"Tokom Bajramskih dana, ljudi koji su postom očistili svoje duše od loših misli, reči i dela raduju se, prepuni saosećanja prema siromašnima, bolesnima i ljudima u nevolji. Ramazanski bajram podseća i na to da je porodica stub i temelj našeg bivstvovanja. I to ne samo nas kao pojedinaca, već društva u celini", piše u čestitki predsednika Srbije.

Bajram i na Kosovu

Muslimanski vernici na Kosovu su klanjanjem bajramskog namaza proslavili veliki muslimanski praznik Fiter (Veliki) Bajram. Centralna manifestacija je održana u Sultam Mehmet Fatih džamiji (Velikoj džamiji) u Prištini, dok je bajramsku poslanicu pročitao
predsednik Islamske zajednice kosovski muftija, Naim Trnava. On je rekao da je Bajram najveći muslimanski praznik izraz dobre volje, solidarnosti i praštanja.

Trnava je istakao da je ovaj Bajram još značajniji jer se slavi u godini kada se proslavlja 100 godina od proglašavanja nezavinosti Albanije i u godini kada se okončava nadgledana nezavisnost Kosova. On je građane Kosova pozvao na mir, suživot i međusobnu ljubav.

Povodom ovog velikog verskog praznika najviši zvaničnici Kosova i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu posetiće sedište IZK i tom prilikom Trnavi i njegovim saradnicima čestitati praznik.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.08.2012. 13:06
Срећан празник Имрану и свим муслиманима!
Nedelja 19.08.2012. 13:47
Svim poturčenim Srbima čestitam Bajram,sve najbolje.
Nedelja 19.08.2012. 14:18
Ne verujem svojim ocima. Kad god zatreba u istoriji dokazano, ne propuste ni jednu sansu da nam oni cestitaju praznike, na svoj nacin. Iznova i iznova Srbi pokazuju koliko su naucili u skoli, ... pusti, sagradi, cestitaj, a posle ti uzvrate demokraticnost, postovanje demokratskih i ljudskih principa, sve dok ne dodje novi gazda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online