Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.08.2012.
18:03
Pressonline A

Grobnice će biti preseljene zbog "Benetona"

Tridesetak ranohrišćanskih grobnica, pronađenih tokom priprema za izgradnju fabrike "Benetona", biće preseljeno kako bi se italijanskom tekstilnom gigantu omogućilo da nastavi sa planiranim radovima na ovoj lokaciji. Ovaj posao će, kada za to dođe vreme, finansirati "Beneton". Nekropola je otkrivena tokom iskopa za temelj u severozapadnom delu bivše niške fabrike tekstila "Niteks", piše Pres.

Foto: Ilustracija
 

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu i Arheološki institut iz Beograda zahvaljujući finansijskoj podršci "Benetona" Srbija, odmah su započeli istraživanja ovog lokaliteta, koje je pokazalo da se radi o delu glavne gradske nekropole antičkog Niša sa kraja četvrtog i početka petog veka.

Deo muzejske postavke

Gradonačelnik Perišić je najavio da će nakon premeštanja grobnica one postati deo muzejske postavke.

- Planiramo da omogućimo javnosti da vidi nalaze sa ovog lokaliteta, ali nam je namera da fotografijama i video-zapisima sa arheološkog nalazišta omogućimo posetiocima potpunije shvatanje ovog perioda - kazao je Perišić.

Pronađene grobnice svrstavaju se u red najvažnijih spomenika ranohrišćanskog perioda i po značaju se mogu porediti sa nalazima na nekropolama velikih gradskih centara Pečuja, Salone, Sofije i Soluna. To je bio i razlog što su gradsko rukovodstvo, predstavnici Ministarstva kulture i "Benetona" održali sastanak u nameri da nađu najbolje rešenje za očuvanje ovog istorijskog spomenika.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić saopštio je da je dogovoreno da se zaštiti ova kulturna baština od neprocenjivog istorijskog značaja, ali i da se "Benetonu" omogući da nastavi da radi ono zbog čega je i stigao u Niš.

- Završena su arheološka istraživanja na ovom lokalitetu, ali će Zavod za zaštitu spomenika i dalje pratiti zemljane radove u "Benetonu" kako bi reagovao za slučaj da bude novih nalaza. Što se tiče sudbine pronađenih grobnica, dogovoreno je da one za sada budu konzervirane, odnosno zatrpane na mestu gde se nalaze kako bi ostale u identičnim uslovima u kojima su bile do određivanja trajne lokacije za njihovo premeštanje. Ti zemljani radovi ići će plitko do 90 centimetara, ali se bez obzira na to ne isključuje mogućnost da bude novih otkrića - objašnjava Perišić.

Perišić je saopštio da će i eventualna nova arheološka istraživanja, ali i premeštanje grobnica takođe finansirati "Beneton".

- Zavod za zaštitu spomenika rukovodiće premeštanjem grobnica. Oni su već dali predlog koji podrazumeva podizanje celokupne strukture grobnog mesta kako bi svi elementi ostali tamo gde su bili. Procenjujemo da bi premeštanje koštalo 900.000 dinara po jednoj grobnici. Kada to budemo završili, lokacija će biti predata na dalje upravljanje "Benetonu" kako bi nastavili radove - izjavio je Perišić.

Na ovoj lokaciji otkrivena je trideset i jedna grobna celina sa oko pedesetak skeleta. Arheolozi smatraju da se na ovom mestu sahranjivalo bogatije stanovništvo, jer su samo oni u to doba mogli sebi da priušte zidane grobnice.

Toni Čerškov, niški arheolog, kaže da ih pronalazak grobnice nije iznenadio.

- Znali smo da se ona nalazi na ovom području, ali nas iznenađuje grupisanost grobnih celina, njihov veliki broj na malom prostoru, raznolikost grobnih konstrukcija, kvalitet gradnje, broj izvršenih sahrana, kao i bogatstvo grobnih priloga. Niš je ovim dobio još jednu šansu da se predstavi kao jedan od retkih evropskih gradova sa izuzetno bogatim kulturnim nasleđem iz perioda ranog hrišćanstva - rekao je Čerškov prilikom nedavne javne prezentacije ovog lokaliteta.

Petak 17.08.2012. 08:52
To više nije isto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online