Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 16.08.2012.
02:07
Večernje novosti A

Džamija u Beogradu niče bez dozvole!

Beograd je dobio još jednu džamiju! Pripadnici udruženja “Islamska zajednice Roma i ostalih pripadnika“, za samo mesec dana, na Starom sajmištu, bez odgovarajućih dozvola, podigli su dvospratni objekat veličine 340 kvadrata, koji umesto minareta ima kupolu.

Na zapušteno Staro sajmište retko ko dolazi, pa se zato nije znalo za izgradnju

Nadležni o objektu, koji je još uvek u “sivoj fazi“ gradnje, nisu imali pojma. Tek u sredu popodne, inspektori opštine Novi Beograd su posetili gradilište.


Međutim, Alija Duljaj, vođa udruženja građana, koje uglavnom okuplja Rome sa Kosova i Metohije, kategorično tvrdi da ima sve potrebne “papire“.

- Džamija je izgrađena na mestu nekadašnjeg molitvenog mesta, koji je izgorelo u maju - za “Večernje novosti“ je rekao Duljaj. - Želja nam je da u ovom centru okupimo svu siromašnu romsku decu i njihove roditelje. Imamo sada 76 mališana, od četiri do 17 godina, koji pohađaju našu školu. Tu se mole bogu i uče da ne kradu, da se ne drogiraju i da žive u skladu sa verom.

Prema njegovim rečima, novac za izgradnju, pored priloga vernika, dobio je od prijatelja Srba. Sredstva za izgradnju pokušao je da potraži i od ambasada arapskih zemalja u Beogradu.
 

Neregistrovani

U zvaničnom državnom Registru crkava i verskih zajednica, nema „Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika“. Oni su pravno registrovani maja 2011. godine, ali samo kao obično udruženje građana (APR rešenje br. BU17386/2011).

- Ambasadama islamskih zemalja poslali smo dopis, ali niko od njih nije nije nam odgovorio ili poslao novac - priča Duljaj, koji je potvrdio da nema nikakavu saradnju sa Rijasetom Islamske zajednice Srbije.


Pripadnici, do sada nepoznate “Islamske zajednice Roma i ostalih pripadnika“ žele da u novoj džamiji, u nedelju proslave veliki praznik Ramazanski bajram, u prisustvu oko 300 vernika. Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić nije želeo da razgovara na ovu temu.


Za novopodignuti objekat na Starom sajmištu, niko nije čuo, pa čak i komšije iz okolnih ulica. U ovaj deo Beograda, iako je samo dva kilometra od centra prestonice, malo ko zalazi. Ulice su uske i mračne. Nema velikih stambenih zgrada. Tu su stare, oronule kuće i kartonske udžerice. Posle bombardovanja 1999. godine, u ovaj deo glavnog grada doselilo se oko stotinak porodica sa Kosova i Metohije. Posle raseljavanja nehigijenskog naselja ispod Gazele, neki su novi dom potražili upravo u ovom kvartu.

Inspektori obustavili radove

Građevinski inspektori opštine Novi Beograd naložili su da se prekinu svi građevinski radovi. Za udžericu, na kojoj je podignuta džamija, je 2003. godine podnet zahtev za legalizaciju, pa taj deo objekta neće biti diran. Ali dozidani deo, ako bude bio u svrsi stambenog prostora, mora biti srušen. Prema Duljajevim rečima, reč je o verskom objektu, pa će konačnu odluku doneti gradski Sekretarijat za urbanizam, koji jedini i može da da dozvolu za gradnju verskog objekta. Kako pišu “Večernje novosti“, zona oko Starog sajmišta je zaštićena i tamo nije dozvoljeno nikakvo zidanje. Prema detaljnom urbanističkom planu, na Novom Beogradu još uvek nije definisana lokacija za izgradnju džamije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.08.2012. 06:09
Tako ti je to kad nema pravne drzave.
Četvrtak 16.08.2012. 08:29
У државној управи има око 30.000 грла (у Цобијево време било их је само 8.000!), али, ето, не видеше ништа на Старом сајмишту?! Што би се рекло кочићевским језиком "не виде од очију". Не видеше ХАРП-станицу у Бељини код Барајева, не виде земљиште засејано са ГМО, не виде кад цигани своје картонско насеље крај "газеле" пребаце код на локацију "делта сити", не виде кад ничу читава нелегална стамбена насеља, не виде отворен колектор у Крњачи (5 км од Народног позоришта), не виде да Народни музеј не ради већ преко 10 година, не виде да званичног писма ћирилице више нема у јавној употреби... Виде само кад им одговара и не виде кад виде, овај кад им не одговара... Такве су им, куме, очи...
Četvrtak 16.08.2012. 08:45
Немају ни дозволу исламске заједнице у Србији.Дакле,рушите ту накараду.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online